Maaseudun rahaliikenteen vaihtoehdot keskustelussa

Kekseliäät kylät -hanke järjesti Konginkankaalla 11.12.2013 keskusteluillan maaseudun puuttuvista pankkipalveluista. Välillä kiihkeäksi käynyt ilta on kuulemma aiheuttanut jälkikeskustelua kylillä. Kaikkien mielestä aikapankki tai kylän oma raha eivät kuulu teemaan ollenkaan.

Jamkin aikuisopiskelijat Anne Mikkonen ja Mikko Vuohelainen  ottivat alkusyksystä hankkeen haasteen vastaan ja lähtivät pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja puuttuvien pankkipalveluiden järjestämiseksi. Varsin pian aihe laajeni pohdinnaksi siitä, mikä on varsinainen ongelma: Kylältä puuttuva pankkikonttori? Huonosti toimiva nettiyhteys, jolloin nettipankin käyttäminen ei onnistu?  Puuttuvat taidot käyttää nettipankkipalveluja?

Keskusteluilta toi monenlaisia ehdotuksia ratkaisuiksi pankkitukihenkilöstä liikkuvaan pankkiautoon tai vaikkapa pankkipisteeseen kirjastoautossa.

Entäs jos astutaan askel pidemmälle?  Tavan immeinen tarvitsee silloin tällöin lähinnä käteistä ja jonkin järkevän, toimivan tavan maksaa laskuja. Kyläläiset myöntävät, että isompia pankkiasioita varten ollaan valmiita matkustamaan kaupunkiinkin. Entä jos kylällä olisi oma valuutta ja kassa? Asiamiespankki à la asiamiesposti? Entä mobiiliraha? Voisiko tulevaisuudessa kyläkaupassa asioidessaan paitsi nostaa käteistä, kuten nyt S- ja K-kaupoista, myös maksaa laskuja ihan vain kännykkää vilauttamalla?

Astutaanpa vielä askel pidemmälle. Onko nykyaikana enää mahdollista elää arkea niin, että käteistä ei tarvittaisi lainkaan eikä laskujakaan syntyisi? Silloinhan ei pankkiakaan juuri tarvittaisi. Aikapankki? Kyläseteli?  Talkoot ja naapuriapu? Omavaraistalous?

Minusta vaihtopiiri ja kylän oma raha kuuluvat ilman muuta illan teemaan. Ongelmanmäärittely ja mielikuvitus ratkaisevat saatavat vastaukset 

Teema ei ole vielä lainkaan loppuunkaluttu! Tästä jatketaan vielä.

Asiasta lisää hankkeen nettisivulla www.jamk.fi/innovative-village!

Jätä kommentti