Mitä arvoa verkosta – ja miten?

Digitalisaatio on keskeinen yhteiskuntaa ja taloutta muuttava trendi ja siihen panostaminen näkyy mm. uudessa hallitusohjelmassamme läpileikkaavana teemana. Digitalisaatiota hyödyntämällä tavoitellaan tuottavuusloikkaa niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Digitalisaation hyödyistä on puhuttu jo todella kauan ja vaikka teknisesti Suomessa edellytyksemme ovatkin ensiluokkaiset, niin hyödyntämisessä emme vielä ole päässeet täyteen vauhtiin. Miten mikroyritys voisi käytännössä saada tästä koppia?

Digitalisaatiohan tarjoaa yrityksille paljon mahdollisuuksia kasvuun, erikoistumiseen ja uusien asiakasryhmien tavoittamiseen. Usein on kuitenkin helpompi jatkaa tekemistä kuten ennenkin, kun ei kirkkaana ole selvillä mitä käytännön askelia yritys voisi ottaa.

Olen pitänyt useita digiklinikoita joissa yrittäjiä on näyttänyt yllättävän miten monipuolisesti erilaisia digitaalisia palveluja voi hyödyntää. Digin hyödyntäminen kun on paljon muutakin kun pelkät verkkosivut! Esim. yrityksen sisäisessä toiminnassa digitalisoimalla toimintaa voi mikroyrityskin kommunikoida fiksummin, kerätä tietoa, hoitaa rekrytointia ja perehdyttää harjoittelijoitaan. Liian suurta palaa ei kenenkään tarvitse kerralla haukata; pienetkin askeleet jatkuvasti ja päättäväisesti tehtynä vievät eteenpäin uudistumisen tiellä.

Digitalisaation hyödyntämistä pyrimme JAMK:lla edistämään myös tutkimuksen kautta. Tekes-rahoitteisessa DIGA Digiajan arvomalli -tutkimuksessa JAMK, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu ja aivotutkimuskeskus tutkivat parhaillaan yhdessä arvon syntymistä verkkoympäristössä sekä asiakkaan että organisaation näkökulmasta. Tutkimuksessa pyritään parantamaan tietämystä asiakkaan ostoprosesseista ja asiakaskokemuksen muodostumisesta verkossa. Tietämyksen nojalla pyritään parempien verkkopalvelujen kehittymiseen.

Keskustelemme mielellämme siitä mitä digitalisaatio on ja autamme huomaamaan mitä mahdollisuuksia se voisi antaa. Sekä tutkimusta että käytännön vinkkien löytämistä ja jakamista – mm. tätä JAMK:lla teemme.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Liinamaaria Hakola, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, p. 050 340 6046

Jätä kommentti