Kansainvälistä kasvua hakevien yritysten aktivointi ja sparraus tehostui vuonna 2015

teaser_vuosikertomus_550x320_kansainvalista_kasvuaJAMK teki keväällä 2015 merkittävän sopimuksen innovaatiorahoituskeskus TEKESin kanssa. Kyseessä oli valtakunnallinen yritysten aktivaattoripalvelun kilpailutus, jonka JAMK voitti. Sopimus on voimassa vuoden 2018 loppuun.

JAMK ja TEKES käynnistivät yhteistyön Liideri-ohjelman (=Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa) aktivaattoripalvelun muodossa.

Vuoden aikana JAMK-yritysvalmentajista koottu aktivointitiimi on rohkaissut ja herättellyt yrityksiä tarttumaan kasvun mahdollisuuksiin ja tekemään mm. digitaalisuutta hyödyntämällä uutta ja entistä kansainvälisempää bisnestä.

– TEKESin tarjoaman rahoituksen, asiantuntemuksen ja pelinrakentajan roolin avulla yrityksiin suunniteltiin kehittämisprojekteja, joiden sisältöjä sparrattiin aina kunkin yrityksen tai yritysryhmien tarpeiden mukaan, pääaktivaattori ja projektipäällikkö Jaana Saarisilta kertoo.

Kansainvälistä kasvua hakevien yritysten kanssa ajankohtaisina teemoina ovat olleet muun muassa asiakasymmärryksen vahvistaminen, palvelumuotoilu, kasvun johtaminen, tulevaisuuden työntekemisen mallit sekä digitaalisuuden soveltamisessa tarvittavat radikaalit toimintatapamuutokset.

– On haettu vastauksia ja ratkaisuja kysymykseen, kuinka tehdä bisnestä paremmin, kannattavammin ja kansainvälisemmin ja miten tällainen kehittämistyö voidaan projektoida ja rahoittaa, Saarisilta jatkaa.

Keskeisiä toimenpiteitä ovat olleet yritysten kohtaamisten konseptointi ja konseptin mukaiset toimenpiteet eri verkostoissa ja eri yhteistyökumppaneiden kanssa.

Mm. Recreate Your Company -konseptin avulla kohdattiin satoja yrityksiä mm. Nordic Business Forumissa, Teknologia 2015 messuilla sekä KasvuOpenin semifinaalisarjassa.

– Päähuomio aktivointityössä on ollut aloilla ja yrityksissä, joiden potentiaalisia kasvu- ja kansainvälistymismahdollisuuksia voi pitää hyvänä ja joiden esimerkkivaikutus muille on suuri, Saarisilta muistuttaa.

– Hyvänä esimerkkinä toimii Novosan Oy, jonka kanssa kohdattiin KasvuOpenin semifinaalissa. Yrityksellä oli Liideri-ohjelmaan sopivia kasvu- ja tuotekehityksellisiä suunnitelmia, joten aktivaattori-yhteistyö yrityksen kanssa käynnistyi projektin suunnittelun merkeissä. JAMKin asiantuntemusta hyödynnettiin mm. projektoinnin ja palvelumuotoilun teemoissa.