Onko sinun mahdollista pienentää vedenkulutustasi?

Etelä-Afrikan lounaisosat ovat kärsineet kuivuudesta jo kolme vuotta, jopa pidempäänkin. Tällä hetkellä tilanne on kriittinen, Kapkaupungissa veden arvioidaan loppuvan ensi vuonna. Alueelle on julistettu hätätila vesitilanteen vuoksi ja kaikkia asukkaita kehotetaan osallistumaan työhön pelätyn Day Zeron välttämiseksi.

Etelä-Afrikan suurin vedenkuluttaja on maanviljely ja luonnollisesti tämän suhteen on tehty paljon töitä. Hedelmät, kasvikset, viljat ja eläimet kuitenkin tarvitsevat vettä, sillä ilmankaan niitä ei voi kasvattaa. Monet tilat ovat rakentaneet itselleen porakaivoja vedensaannin varmistamiseksi. Joillain tiloilla on omia tekojärviä tai –lampia ja ei ole mitenkään poikkeuksellista, että ne ovat aidattuja asiattomien loitolla pitämiseksi.

Vedenkäytön rajoitukset ihmisten arjessa

Käytännössä vedenkulutuksen rajoittaminen näkyy tavallisen ihmisen arjessa monin tavoin; auto pitää puhdistaa puhdistusaineilla vesipesun sijaan, suihkuaika pitää minimoida alle kahteen minuuttiin, suihkuvedet on syytä kerätä talteen wc:n huuhtomista varten, wc:tä ei suositella vedettäväksi ennen kuin on ihan pakko ja käsienpesun sijaan suositellaan käytettäväksi desinfiointiainetta. Monet paikalliset asukkaat käyvät aiempaa harvemmin pesulla, eikä ole mitenkään kiusallista tai poikkeavaa pukeutua normaalia likaisempiin vaatteisiin, jos siten voidaan vähentää pesukoneen käyttöä.

Turisteilta odotetaan hillittyä vedenkäyttöä

Monille turisteille tilanne voi olla uusi. Asiasta tiedotetaan vahvasti esimerkiksi hotellien vastaanotoissa, kylpyhuoneissa ja wc-tiloissa. Lisäksi aineesta on ulkomainontaa ja informointia esimerkiksi lentokentillä. Itse yövyin viidessä eri majoituksessa, joihin kuului hotelleja ja loma-asuntoja. Yhtä lukuun ottamatta näissä tuotiin vahvasti esille vesikriisiä ja vedensäästämistä.

Vaikka meille suomalaisille veden loppuminen kuulostaa etäiseltä asialta, on sillä maailman laajuisesti suuri merkitys. Tuoreen tutkimuksen (World Economic Forum: The Global Risks Report 2018) mukaan ilmaston muutoksen aiheuttamat ääriolosuhteet ovat maailman suurin globaali riski. Mukavaa on ollut huomata, että asiaan osataan suhtautua vakavasti myös Suomessa, sillä esimerkiksi Tampereen kaupungin Master Plan 2040:ssä otetaan kantaa vesivarojen vastuulliseen hyödyntämiseen.

Itse olen alkanut tarkkailla vedenkulutustottumuksiani Etelä-Afrikan kokemusteni jälkeen aivan uudella tavalla. Olisiko sinunkin mahdollista pienentää omaa kulutustasi?

Kirjoittaja,

Kimmo Aho, lehtori, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

kimmo.aho@jamk.fi

 

Jätä kommentti