Pitääkö olla huolissaan?

Keski-Suomen maakuntakala on upea ja uljas Keski-Suomen järvitaimen. Nyt kuitenkin herää kysymys, mikä on upean maakuntakalamme tulevaisuus? Historiaan katsoessa voi nähdä ja lukea suurista saalista eripuolilla Keski-Suomea. Ennen hienot koskireittimme mahdollistivat hyvät lisääntymisolosuhteet tälle arvokkaalle kalalle. Mutta historian saatossa koskireittejä perattiin puuteollisuuden tarpeisiin ja kutupaikkoja hävisi. Nyt koskireittejä on kuitenkin kunnostettu vastaamaan taimenten kututarpeisiin. Silti taimenkannat ovat vähentyneet kaiken aikaa! Turvesoiden, maa- ja metsätalouden vaikutukset tietyillä koskireiteillä ja mahdollisesti muuttunut veden laatu ovat vaikeuttaneet taimenten luontaista lisääntymistä. Huolestuttavaa on, ettei vesien puhtauteen pystytä reagoimaan voimakkaammin.

Edellä mainittu johtaakin pohtimaan, vaikka Suomi tunnetaan maailmalla vesien ja luonnon puhtaudesta, niin onko sittenkään kysymys vesien likaisuudesta vai muista syistä? Voisimmeko aktiivisemmalla yhteiskunnallisella toiminnalla vapauttaa puro-, joki- ja koskiosuuksia luonnontilaiseen olomuotoon ja parantaa näillä toimenpiteillä vaeltavien kalakantojen luonnontilaisia lisääntymisolosuhteita?

On aika nostaa esiin Keski-Suomen järvitaimenen todellinen tila ja käydä keskustelua siitä, mitä voisimme yhteisesti tehdä tämän upean ja ainutlaatuisen kalakannan katoamisen eteen. Maakuntakalamme, on KeskiSuomessa jo harvalukuisempi kuin saimaannorppa Vuoksen vesistössä. (Suomen luonnonsuojeluliitto Keski-Suomi 2018). Herättikö tämä sinussa ajatuksia maakuntakalamme tulevaisuudesta?

Luonnonvarainen järvitaimen on ollut rauhoitettuna vuoden 2016 alusta, mikä on ollut askel parempaan suuntaan. Keski-Suomen kalatalousalueiden/osakaskuntien tulisi laaja-alaisesti herätä pelastamaan maakuntakalaamme omilla alueillaan terävöittämällä kalastusalueiden sääntöjä ja valvontaa. Kyse ei ole ainoastaan verkkopyynnistä ym. passiivisesta kalastuksesta, vaan on myös huomioitava aktiivikalastajien metodien ja pyyntipaikkojen rajoittaminen.

Järvitaimen kannat kasvuun Keski-Suomessa- hankkeen (2013-2014) tavoitteena oli mm. muuttaa asenteita myötämielisimmiksi taimenkantojen suojelulle, lisätä kalatalousalueiden eri toimijoiden osaamista ja tietoutta. Tarkoitus oli yhteisen tahtotilan nostaminen Keski-Suomessa maakuntakalamme pelastamiseksi. Hankkeeseen liittyen itselläni oli syksyllä 2014 mahdollisuus käydä tutustumassa Pohjois-Ruotsin Ammarnäsin kylässä, jossa pelastettuna on oma Ammarnäsin taimenkanta (pelastustoimet ovat alkaneet jo -90-luvulla). Siellä pelastustoimien tulokset näkyvät sitten matkailutuloina koko pitkän jokivarren alueella.

Muutamia viikkoja sitten oli ilo olla kuulemassa Keski-Suomen perhokalastajien illassa Kuhmossa ja Kainuussa tehdyistä toimenpiteistä taimenkannan pelastamiseksi! Olisiko aika kuunnella hakea oppia ja lähteä yhdessä tekemään toimenpiteitä maakuntakalamme pelastamiseksi? Tavoitteena nähdä tuon maakuntakalamme luonnossakin eikä vain tauluna seinällä, joten näkemykseni mukaan: pitää olla huolissaan!

Lisätietoja: https://www.sll.fi/keski-suomi/luonto/lajit/taimen

Kirjoittaja: Andy Kivelä, asiantuntija ja aktiivinen virkistyskalastaja, JAMK Liiketoimintayksikkö

Jätä kommentti