Tolokkua muuttuvassa maailmassa

Tämä on kirjoitus omista kokemuksista, jotka pohjautuvat yritysvierailuihin ja keskusteluihin yrittäjien kanssa. Keskusteluissa on käyty läpi eri toimialoilla ja kauempana kasvukeskuksista sijaitsevien yritysten tulevaisuuden suunnitelmia ja haasteita.

Edellä mainittuja keskusteluja on käyty Hankasalmen yritysryhmähankkeen tiimoilta. Ensivaikutelman ei voi sanoa, että yritykset olisivat kehityksessä äärimmäisellä etureunalla, vaikka ne pärjäävät markkinoilla. Joku ”tolokku” heidän tekemisessään kuitenkin on, kun pärjäävät alati muuttuvassa maailmassa. Lähemmin tarkasteltuna yrityksen ovat kuitenkin ketteriä ja uudistumiskyvykkäitä.

Käytän ilmaisua tolokku aivan tietoisesti, koska jotenkin pohjimmiltani ihailen näiden yritysten rohkeutta toimia epävarmoissa oloissa ja uskoa tulevaisuuteen. Heidän tekemisessään on siis joku tolokku.

Puhumme hienommin yrityksen uudistumiskyvystä ja strategian luomisesta yhä nopeammin muuttuvaan maailmaan ja samalla voidaan ajatella tämän olevan juuri tuota tolokun tekemistä. Nämä kohtaamani yrittäjät tekevät kuitenkin huikeita asioita, vaikka heidän käyttämänsä kieli ei ole ihan viimeisintä konsulttikieltä.

Nämä yrittäjät ovat rohkeita suunnan näyttäjiä ja eivätkä he ole kaavoihin kangistuneita. Puhumme verkostoitumisen tärkeydestä ja teknologian tuomista mahdollisuuksista verkostoitumiseen. Keskustelu erään yrittäjän kanssa herätti minussa suuren kunnioituksen tunteen siitä, miten hän oli hoitanut verkostoitumisensa. Kysyessäni hänen keinoaan hankkia niin laaja verkosto kuin hänellä näytti olevan, niin hän kertoi soittavansa aina jollekin joka tietää ja pystyy auttamaan. Hän otti vanhan puhelimen esille haalarinsa taskusta ja sanoi, että aina löytyy oikeat henkilöt puhelimen päähän. Hänelle verkostoituminen oli luonnollinen keino selviytyä arjesta ilman, että siitä olisi tehty mitään numeroa.

Herää kysymys kuka tekee asioille tolokkua ja miten?

Kirjoittaja: Erica Svärd työskentelee Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa Liiketoiminta yksikössä johtamisen lehtorina ja tekee paljon yritysyhteistyötä.