Teemasta toimeen? Matkailureittioppia Unkarista

Mitä yhteistä on unkarilaisilla ja keskisuomalaisilla matkailu- ja retkeilyreiteillä? Entä voimmeko oppia sieltä jotain? Paljonkin. Sain toukokuisella opintomatkalla pikakatsauksen Unkarin vanhimman kaupungin Szombathelyn ja sen lähitienoiden keskeisiin matkailureitteihin.

Lisää tunnettuutta ja houkuttelevuutta

Reittiopasteita Unkarin Alpannoniassa. Kuva: Upe Nykänen.

Vas-läänin pääkaupunki Szombathely sijaitsee Unkarin ja Itävallan rajamaastossa. Vain muutaman tunnin ajomatkan säteellä asuu miljoonia keskieurooppalaisia, mutta rikkaan historian omaavalla alueella koetaan silti, että sitä ei tunneta.
Naapurikaupunki Köszegin apulaispormestari oli erityisen huolissaan siitä, että alueen väestö ikääntyy ja nuoret muuttavat kotiseudultaan suuriin kaupunkeihin tai ulkomaille työn perässä. Vasin alueelle tarvitaan lisää matkailupalveluita ja –tuotteita, jotka houkuttelevat asiakkaita viipymään siellä pidempäänkin kuin päivän verran. Kuulostaako tutulta?

Teemareittejä erilaisille matkailijoille

Eräänä ratkaisuna Vasin alueelle on kehitetty teemoitettuja matkailu- ja retkeilyreittejä, jotka lisäävät kohteiden kiinnostavuutta matkailijoille. Keskeisiä näistä ovat Pyhän Martin pyhiinvaellusreitti, Rautaesirippu-teemainen Eurovelo 13 -pyöräilyreitti, valtakunnanrajat ylittävä Alpannonia®-vaellusreitti sekä perheille suunnattu luontoteemainen Eco-Adventures of Sam the Squirrel –reitti.

Reitit kuljettavat matkailijoita maastopolkuja, pikkuteitä tai katuja pitkin kylästä kylään tai kaupungista kaupunkiin. Tämä mahdollistaa sen, että kulkijat yöpyvät ja ruokailevat pääsääntöisesti matkailuyrityksissä ja käyttävät matkansa varrella muitakin paikallisia palveluita. Paikallistalous kiittää.

Pyhiinvaellusta Keski-Suomessa?

Keski-Suomessa ei vanhastaan ole pyhiinvaellusreittejä. Alvar Aallon reitti on toki eräänlainen pyhiinvaellusreitti arkkitehdin ihailijoille, mutta löytyykö muuta vastaavaa? Ainoa merkkihenkilöön yhdistyvä maastoreitti on puolestaan runoilija Einari Vuorelan nimikkopolku Multialla.

Pyhiinvaellus voisi toteutua Keski-Suomessa vaikkapa kirkosta kirkkoon -reittinä. Jo luonto itsessään on monelle meistä pyhättö, joten hiljaisessa luonnossa taivaltaminen voi tuoda matkaan pyhiinvaelluksen kokemuksen. Olisiko upeiden puukirkkojemme yhdistämisessä hiljaisuus-teemaiseksi reitiksi sitä jotain?

Pyörän satulassa Keski-Suomen läpi?

Reittiopastetolppa Unkarin Alpannoniassa. Kuva: Upe Nykänen.

Unkarilaisen Bükin kaupungin ympäristössä huomattiin, että moni matkailija ei poistunut terveyskylpylästä, vaikka lähialueella oli paljon muutakin nähtävää. Sam-oravan ekoseikkailu houkuttelee nyt perheitä tutustumaan alueeseen laajemminkin erityisesti polkupyörällä.

Pyöräteitä ja pidempiinkin retkiin sopivia rauhallisia väyliä Keski-Suomessa riittää. On kokonaan toinen juttu, kuinka moni keksii itse, missä päin olisi mukavaa pyöräillä ja mitä nähtävää reitin varrella olisi. Maastopyöräreittejä on alkanut jo kivasti syntyä etenkin kansallispuistoihin, mutta retkipyöräilykin on nosteessa. Vain reittipaketteja puuttuu.
Edes Keski-Suomen halki kulkeva Eurovelo-reittiä (11) ei huomaa teiden varsilla eikä siitä löydy hyvää tietopakettia verkosta. Olisiko jo aika hoitaa myös Keski-Suomen pyöräilyreittejä kuntoon ja maailmankartalle?

Upe Nykänen

Upe Nykänen.

Upe Nykänen työskentelee asiantuntijana Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja oli mukana mm. 2019 päättyneessä Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle –hankkeessa. Opintomatka Unkariin oli osa Interreg Europe –ohjelman rahoittamaa Thematic Trail Trigger – Three T –hanketta, jossa keskitytään teemoitettujen matkailureittien ja –tuotteiden kehittämiseen eri alueilla ja jaetaan hyviä käytänteitä kumppaneiden kanssa. Hankkeessa on mukana 8 partneria, pääpartnerina on Livornon maakunta Italian Toscanasta. Keski-Suomen lisäksi hankkeessa ovat mukana partnerit Saksasta, Puolasta, Unkarista, Espanjasta, Romaniasta ja Sloveniasta.

Linkit 
Teemareittejä Keski-Suomessa
Aaltoreitti, Jyväskylä https://visitjyvaskyla.fi/teemareitit/aaltoreitti
Laulavan mörön polku, Sumiainen https://www.aanekoski.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/ulkoliikuntapaikat/luontopolut
Runoilijan polku, Multia https://visitmultia.fi/runoilijan-polku/

Teemareittejä Unkarissa
Pyhän Martin reitti (Via Sancti Martini) http://www.viasanctimartini.hu/en
Rautaesirippureitti (Eurovelo 13) https://en.eurovelo.com/ev13/hungary
Eco-Adventures of Sam the Squirrel https://www.visitbuk.hu/en/turautvonal/eco-adventures-of-sam-the-squirrel

Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle –hanke: https://www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/retkeilyks
Keski-Suomen matkailustrategia

Retkeily Keski-Suomi –FB-sivu

Jätä kommentti