Kotimaan matkailijat, kirkkaat ja puhtaat vedet kutsuvat teitä kalaan!

kuvitteellinen

Matkalla kalaan -hankkeessa on pitkin kevättä ja alkukesää nautittu Keski-Suomen järvien ja virtavesien elämystarjonnasta.

Koronakevät on edennyt kesäksi. Suomessa olemme onneksi päässeet suhteellisen pienillä sairastumismäärillä. Kiitokset kuuluvat koko toimintaympäristöllemme ja kansalle oikeista toimenpiteistä ja ohjeiden seuraamisesta.  Toivottavasti pandemia olisi nyt saatu haltuun ja uutta aaltoa ei enää tulisi. Suomessa on vähitellen avattu ovia ja nyt monet matkailijat pääsevät jo kotimaassa vapaasti matkustelemaan ja löytämään rantoja päästäkseen kalastelemaan.

Myös perhokalastajat ovat päässeet vihdoin irti pitkän talven odotuksen jälkeen. Talven pitkien tummien iltojen aikana sidotut uudet perhosidokset ovat päässeet toteuttamaan itseään eripuolilla Keski-Suomen koskia ja järvien kaislikoiden reunoja. Nyt eletään perhokalastajien unelma-aikoja. Ilmat ovat lämmenneet ja virtavesien kalojen ruokavalio on monipuolistumassa erilaisten hyönteisten noustessa elämään vesien eriosiin. Tämä innosti myös Matkalla kalaan –hankkeen projektipäällikön suunnittelemaan hankkeelle oman nimikkoperhon, steamerin, joka sai ajan hengen mukaan nimekseen ”Guruna -matkalla kalaan”.

kuvitteellinenVasemmalla kuva Gurunasta ja sen resepti.

Koukku Ikon s 800 #2, lanka hopeanharmaa 6/0, hela kulta medium tinseli, runko 1/2 kelt.silkkilanka, 1/2 dupattu val.silkki, kierre kultatinseli medium, kurkkuhäkilä pun.kana, siivet musta kukonniskahöyhen, päällä pun.musta orava, posket viidakkokukko, selkä crystal microflash ja riikinkukon siikaset 2 kpl, pää hopeasidontalanka.

Perhokalastusta pidetään kaikista luonnon läheisimpänä kalastusmuotona. Perhokalastus on saanut uusia muotoja viimevuosina ja monipuolistunut eri perhokalastuksen muotoihin. ”Uudet” vanhat kalalajit ovat tulleet perhokalastajille yhä tutummiksi ja tavoittelemisen arvoisiksi kaloiksi. Tämä mahdollistaa monimuotoisen ja matalamman kynnyksen perhokalastamisen, koska helpommin tavoitettavien kalalajien kalastaminen tarjoaa elämyksiä myös aloittaville ja kokemattomille kalastajille. Tänä päivänä perholla ei enää tavoitella vain virtavesien uljasta taimenta tai muuta lohikalaa! Hauki on ollut jo useamman vuoden perhokalastajien yksi kevään, alkukesän ja syksyn tavoitelluin saaliskala. Nyttemmin kuvaan ovat astuneet myös järvien ja lampien tutummat kalat mm. erilaiset särkikalat ja ahven. Uusien kalastettavien lajien mukaan tuleminen tarjoaisi jo nyt mahdollisuuden järjestää leikkimielisiä kilpailuita perhokalastus -fongauksen merkeissä. Tässä olisi tarjolla ideaa seuroille ja kaveriporukoille lisätä jännittävää elementtiä jo muutenkin mielenkiintoisen harrastuksen parissa.

Perhokalastuksen pariin on helppo lähteä mukaan erilaisten seurojen järjestämien peruskurssien kautta. Sieltä saa hyvät vinkit ja perusteet harrastuksen aloittamiselle, olit sitten nuori tai hiukan kokeneempi henkilö. Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä kalastusharrastuksen pariin. Perhokalastajat seuroissa tai koskilla ovat perinteisesti olleet erittäin auttamishaluisia ja valmiita kertomaan oppeja vasta-alkajille. Tervetuloa joukkoon iloiseen. Ottakaa yhteyttä, esimerkiksi Keski-Suomessa löytyy alueittain aktiivisia seuroja, joista saatte apua perhokalastuksen aloittamiseen. Tässä muutamia vinkkejä, mistä päästä alkuun:

KOKO SUOMI KALASTAA! (Suomen vapaa-ajan kalastajat ry:n) 20-vuotis juhlavuoden sloganilla lähdetään kaikki kesällä kalaan!

Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Kehittämisyhtiö Witas Oy:n toteuttama aktivointihanke luo rakenteen matkailukalastukselle ja auttaa eri osapuolia hyödyntämään matkailukalastuksen liiketoiminta-arvoa oman toimintansa näkökulmasta. Alueellinen verkostotyö koko Keski-Suomen alueella sitouttaa verkoston toimimaan yhteisen tavoitteen taakse.

Olemme Matkalla kalaan!

kuvitteellinenKirjoittaja toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulussa liiketoimintayksikön Matkalla kalaan –hankkeen projektipäällikkönä ja yrityspalveluiden asiantuntijana. https://www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/matkallakalaan

Andy Kivelä p. 0400-865 195

antero.kivela@jamk.fi

kuvitteellinen