Tuulastuksen saalis: yksi kala.

Tuulastus – perinnekalastusta upeimmillaan!

Aurinkoinen ja tyyni elokuun viimeinen päivä kääntyy iltaan. Olemme saapuneet Saarijärven reitistön alapuolisen järven Sääkspään rannalle, joka sijaitsee n. 40 kilometriä pohjoiseen Jyväskylästä Uuraisten kunnassa. Matkalla kalaan- hankkeen asiantuntijaryhmällä on tavoitteena päästä kuvaamaan tuulastusta ja kokemaan tämä ikiaikainen perinnekalastusmuoto käytännössä. Tuulastuksesta voitte lukea lisää blogin lopussa olevista linkeistä.

Keli näyttää ”mitä parhaimmalta” tuulastukseen. Järvi on aivan tyyni, pilvetön taivas ja järvenlahti näyttää kalaisalta. Valmistelemme varusteet kuntoon rannalla. Saimme käyttöömme vakaan Uuraisilla käsityönä veistetyn puuveneen. Olin hankkinut erittäin tehokkaan otsalampun ja matkalla käynyt investoimassa vielä atraimen ja siihen harjan varren. Kellon lähestyessä iltakahdeksaa olimme valmiina laskemaan veneen vesille. Ei muuta kuin kamerat kuntoon ja veneeseen nousu.

Ryhmästämme puolet (Hanna ja Suvi-Tuulia) pääsivät ensimmäistä kertaa jännittämään tuulastuskalastuksen parissa. Lähdimme toiveikkaasti rannasta liikenteeseen hiljaa tyyntä lahden pohjaa kohti lipuen.  Päästyämme muutaman kymmenen metriä eteenpäin, kysyin atraimen käyttäjältä, näkyykö mitään? Näkyykö pohjaa? Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: täällä ei näy yhtään mitään, ei edes pohjaa! Siirryimme lähemmäksi rantaviivaa, aina airon mitan päähän. Vettä allamme oli parhaimmillaan ehkä 50 senttimetriä eikä vieläkään kunnolla pohja erottunut. Nyt läjähti päin pläsiä, vesi oli aivan liian tummaa tuulastuskalastuksen onnistumisille. Saimme kuitenkin muutaman kuvan ja ensikertalaisille näytettyä tuulastusta kalastusmuotona.

Tuulastus käynnissä
Kuva Suvi-Tuulia Leinonen.

Saarijärven reitistön ongelmat konkretisoituivat meille tuona iltana. Humus on vallannut vesistöreitin ja näin ollen esimerkiksi tuulastuskalastus näissä vesistöissä näyttäisi olevan lähestulkoon mahdotonta.

Pääsin tekemään toisen tuulastusretken lokakuun lopulla ja suuntana oli tällä kertaa Etelä-Konnevesi. Tällä kerralla kelit suosineet eivät suosineet, vaan tuuli oli ajoittain erittäin kovaa ja kaiken lisäksi alkoi illan myötä satamaan vettä. Tällä kertaa veden kirkkaus ja puhtaus mahdollisti elämykseen kiinni pääsemisen ja sain kokea tämän kalastusmuodon elämyksenä kelistä riippumatta. Tämä aistinvarainen perinnekalastusmuoto tarjoaa mitä mahtavimpia elämyksiä Suomen luonnossa ja järvillä. Saaliiksi tuli komea ja puhdas Konneveden särki.

Tuulastuksen saalis: yksi kala.
Kuva Andy Kivelä

Konnevesi vesistönä tarjoaa mahtavat puitteet monenlaiseen kalastukseen. Konneveden kalakannat ovat moninaiset ja vesistöt erittäin puhtaita. Kalastusmatkailua on Konneveden ympäristössä rakennettu jo vuosikymmeniä, upeat koskikohteet ja villitaimenkanta tarjoavat hienot elementit kalastuselämyksien tuottamiseen. Lue tuulastuksesta perinnekalastusmuotona lisää lopun linkeistä.

Matkailukalastus ja sen tuotteistaminen mahdollistavat Konneveden vesistöille ja yrittäjille aivan loistavat puitteet tulevaisuudessa. Vahvat ja monimuotoiset kalakannat, puhtaat ja kirkkaat vesistöt tarjoavat kalastukseen upean ympäristön. Meidän on vain ymmärrettävä tarjota matkailijoille kalastuksen peruselementtejä ja luoda niiden ympärille helposti toteutettavia kalastuselämyksiä. Tavoitteemme matkalla kalaan -hankkeessa on tuoda esille ja vireyttää peruskalastuksen ja perinnekalastuksen muotoja ja luoda niiden ympärille uusia liiketoimintamalleja.

Mies pilkillä

Kirjoittaja toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulussa liiketoiminta-yksikön Matkalla kalaan –hankkeen projektipäällikkönä.

Kalasta elämyksiä ja upeita kokemuksia!

Andy Kivelä

Seuraa meitä: https://www.facebook.com/matkallakalaan/?ref=bookmarks

https://www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/matkallakalaan

https://www.instagram.com/matkallakalaan/?hl=fi


kuvitteellinen

Lähteet:

Helsingin sanomien kuukausiliitte 10/2020, 41-49.

Vapaa-ajankalastaja lehti. Hankasalmella kisattiin tuulastuksen mm- ja sm-titteleistä. Saatavilla: https://www.vapaa-ajankalastajalehti.fi/kilpailut/hankasalmella-kisattiin-tuulastuksen-mm-ja-sm-titteleista-lahna-kummankin-kilpailun-paasaalis/

Wikipedia: Tuulastus. Saatavilla: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuulastus

Mikael Penttinen: Siian tuulastus. Saatavilla: https://www.youtube.com/watch?v=XYu8_j7Z_UM

 

 

Jätä kommentti