Kiinnostus metsästysmatkailun järjestämiseen kasvussa

Valokuva metsästäjistä metsässä.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikkö edistää parhaillaan yhdessä Suomen riistakeskuksen kanssa metsästysmatkailun toteuttamismahdollisuuksia erityisesti harvaan asutun Suomen alueilla. Metsästysmatkailun arvopotentiaalin tulouttaminen -hankkeen toimenpidevalikoimassa on metsästysmatkailun aloittamiskynnystä madaltavien käytännönläheisten työkalujen läpikäynti niin metsästysseurojen, maanomistajien kuin palveluntuottajien kanssa. Parhaillaan selvitetään myös riistaisännöintimallin toimivuutta osana riistan taloudellisen arvon tulouttamista sekä mallin tarkoituksenmukaisuutta metsästysseurojen arjen helpottamisessa perustoimintoja tukevana muotona.

Toiminnan keskiössä metsästysseurat

Hankkeen toimenpiteissä keskiössä ovat metsästysseurat, niiden saamat hyödyt sekä luonnollisesti huomioon otettavat epävarmuustekijät metsästysmatkailussa. Lukuisat tilaisuudet ja käytännön toimenpiteisiin keskittyneet toimet ovat keränneet runsaasti metsästysseurojen edustajia paikalle keskustelemaan aiheesta ja peilaamaan omien metsästysalueidensa soveltuvuutta metsästysmatkailun toimintaympäristöön. Keskusteluja ovat sävyttäneet mielenkiinto aihetta kohtaan sekä pohdinta oikean tyyppisestä toiminnan mitoituksesta suhteessa perinteiseen metsästykseen.

Toisaalta epävarmuutta on herättänyt maanomistajien reaktio vähäiseenkin kaupalliseen toimintaan vaikkakin metsästysseuralle mahdollisesti syntynyt tulo käytettäisiin seuratoiminnan vahvistamiseen ja toimintakyvyn varmistamiseen myös tulevaisuudessa. Ratkaisumallina kyseiseen huoleen nähdään tapa, jossa metsästysmatkailusta mahdollisesti syntyvästä tuotosta hyötyvät kaikki alueen toimijat. Tähän kuuluvat metsästysseurat, maanomistajat sekä palveluntuottajat, jotka ovat suoria osapuolia metsästysmatkailun toteuttamisessa. Välillisesti toiminnasta hyötyvät myös harvaan asutun Suomen alueella sijaitsevat kunnat, joille aluetaloudelliset vaikutukset ja matkailuympäristön aktiivisuuden lisääntyminen koetaan tärkeiksi ja tavoittelemisen arvoisiksi asioiksi.

Riistan taloudellinen hyödyntäminen vaatii läpinäkyvyyttä ja dialogia eri osapuolien välillä

Riistan taloudellinen hyödyntäminen edellyttää läpinäkyvää ja avointa dialogia metsästysseurojen, maanomistajien sekä palveluntuottajien välillä. Kun metsästysmatkailun edellytyksistä ja sen toteuttamisen tavoista tiedetään enemmän, lisääntyy myös käsitys sen soveltuvuudesta oman metsästysseuran alueilla. Osapuolien on hankalaa ottaa kantaa asiaan, joka ei ole kaikkien tiedossa ja ymmärrettävissä samalla tavalla. Dialogin avulla löydetään ratkaisuja niin toteuttamisen muotoon, laajuuteen sekä mahdollisesti siitä saatavien hyötyjen jakamiseen. Jokainen metsästysalue on erilainen ja paikalliset olosuhteet niin sen ominaispiirteisiin kuin mielipideilmapiiriin liittyen tulee ottaa huomioon toiminnan suunnittelussa erityisen tarkasti. Yhteinen tahtotila, joka ei tarkoita jokaiseen sivuääneen reagoimista, on metsästysmatkailun toteuttamismahdollisuuksien arvioinnin perusta. Jos yhteistä tahtotilaa ei löydy dialogista sekä toiminnan avaamisesta huolimatta, ovat onnistumismahdollisuudet olemattomat eikä metsästysmatkailun toteuttamista alueella voi suositella.

Metsästysmatkailun arvopotentiaalin tulouttaminen -hankkeen tilaisuuksissa on käyty edellä mainittuja keskusteluja läpi kattavasti. Keskeinen huomio on ollut osapuolien kiinnostus aihetta kohtaan sekä kykeneväisyys keskustelemaan aiheesta rakentavasti ja läpinäkyvästi. Epävarmuustekijöiden esiin nostaminen on koettu tärkeäksi puheenaiheeksi hyötyjen vastapainoksi. Tämä on mahdollistanut kokonaisymmärryksen lisääntymisen metsästysmatkailun ja sen toteuttamismahdollisuuksien arvioinnissa niin metsästysseurojen, maanomistajien kuin palveluntuottajien välillä.

Metsästysmatkailun toteuttamismahdollisuuksien arviointiin sekä tulonjakoon liittyviin työkaluihin pääset tutustumaan aitomaaseutu.fi/hankkeet/metsastysmatkailun-arvopotentiaalin-tulouttaminen

Metsästysmatkailun arvopotentiaalin tulouttaminen -hanketta toteutetaan ajalla 1.10.2022-30.9.2023. Lapin ELY-keskus on myöntänyt harvaan asuttujen alueiden matkailuhankkeisiin varatusta määrärahasta avustusta Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikön hankkeelle Metsästysmatkailun arvopotentiaalin tulouttaminen. Hanketta hallinnoi Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikkö ja Suomen riistakeskus yhteistyökumppanina.

Kirjoittajat

Mikko Seppälä, Jamk

Mikko Seppälä, YAMK Tradenomi, työskentelee hankkeessa asiantuntijana. Hän on erikoistunut metsästysseurojen yhdistystoimintaan, käytännön metsästyksen ja riistanhoidon toteutukseen niin työkokemuksensa kuin aktiivisen metsästysseuratoimintaan osallistumisen myötä.

Hanna Hauvala, Jamk

Hanna Hauvala, KTM ja metsätalousinsinööri AMK, työskentelee hankkeessa asiantuntijana. Hän on erikoistunut vastuulliseen liiketoimintaan, johtamiseen, kestävään kehitykseen ja riistatalouteen työkokemuksensa sekä koulutuksensa myötä.

Tommi Häyrynen, Jamk

Tommi Häyrynen KTM, työskentelee hankkeessa projektipäällikkönä. Hän on keskittynyt erityisesti riistan taloudellisen arvon tunnistamiseen sekä sen kestävään hyödyntämiseen eri osapuolien näkökulmista riistakantojen elinvoimaisuus huomioiden.