MADE ”in Finland”- Herkkua ruokapöytään suoraan järvestä!
Matkalla kalaan -hankkeessa on jälleen riennetty pitkin Keski-Suomen järvien jäitä. Tavoitteena on ollut löytää mateen kutureittejä ja päästä kokemaan kalastuselämyksiä upeassa talvisessa luonnossa.
Made on talvikalastuksen yksi halutuimmista saaliista. Made tarjoaa maukkaita herkkuja ruokapöytään muun muassa keittokalana. Kutuaikana emokalat ovat pulleana mädistä tuosta Suomen omasta ”kaviaarista”.
Mateen kalastus on mielestäni huonosti tuotteistettu kalastusmuoto. Made tarjoaa mahtavia mahdollisuuksia ja elämyksiä kalana niin aktiivisena kuin passiivisena kalastusmuotona. Mateen pilkintä on perinteisesti koettu iltahämärään ja pimeän aikaan tapahtuvana syöttipilkintänä. Tämä ympäristö antaa uskomattoman elämyksen matkailijoille jo pelkästään seikkailuna järven jäällä pimeässä otsalamppujen ynnä muiden sellaisten valolaitteiden kanssa. Siihen kun vielä lisätään mateen otti ja siiman päässä luikertelu, niin on elämys kokemuksena taattu ja unohtumaton asiakkaalle. Passiivisina kalastusmuotoina madetta pyydetään verkoilla, katiskoilla, rysillä (pystyrysä on perinteinen madepyydys), lisäksi madetta pyydetään kirkkaiden jäiden aikaan kolkkaamalla jään päältä matalassa vedessä ja madekoukkuja asetellaan syöttien kanssa pohjan tuntumaan.
Mateen kutu ajoittuu tammi-maaliskuulle. Tämä aika on perinteisesti ollut parasta mateen kalastusaikaa. Kansan perinteessä Matin päivän (24.2.) ympäristö kuuluu mateen aktiivisimpaan kutuaikaan ja liikkumiseen kutupaikoille hiekka- ja sorapohjaisille rannoille noin 1-3 metrin syvyyteen. Tällöin mateet sumppuuntuvat kutupuuhissa ja niitä saattaa saada useampia kerralla pyynnistä. Tärkeää on muistaa vastuullisuus näissä kalakarkeloissa ja päästää aina takaisin ylimääräiset kalat. Otetaan vain se määrä, mikä ruokapöytään sopii! Tästä linkistä madereseptiä ruokapöytään (lähde: SVK Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestö).
Matkalla kalaan –hankkeessa olemme valmiina auttamaan mateen kalastukseen liittyvässä tuotekehityksessä ja -konseptoinnissa sekä luomaan uusia elämyksiä matkailijoille Keski-Suomessa.
Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Kehittämisyhtiö Witas Oy:n toteuttama aktivointihanke luo rakenteen matkailukalastukselle ja auttaa eri osapuolia hyödyntämään matkailukalastuksen liiketoiminta-arvoa oman toimintansa näkökulmasta. Alueellinen verkostotyö koko Keski-Suomen alueella sitouttaa verkoston toimimaan yhteisen tavoitteen taakse.
Olemme Matkalla kalaan!
Andy Kivelä
Kirjoittaja toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulussa liiketoimintayksikön Matkalla kalaan –hankkeen projektipäällikkönä ja yrityspalveluiden asiantuntijana.
Andy Kivelä 0400-865 195
antero.kivela(at)jamk.fi