Agrologiopiskelijat Kiinassa

Kuluneen kevään aikana me JAMKilaiset pääsimme kv-vaihtoon Kiinaan. Matkaseurueeseemme kuului viisi agrologiopiskelijaa Tarvaalasta sekä seitsemän insinööriopiskelijaa Jyväskylästä. Opiskelijoiden mukana oli kaksi opettajaa, allekirjoittaneen lisäksi lehtori Anneli Kakko. Kohteemme Kiinassa oli Huaiyin Normal University, jossa oli vieraillut agrologiopiskelijoita sekä JAMKin henkilökuntaa jo edellisenä vuonna. Huiain on viiden miljoonan asukkaan kaupunki itäisessä Kiinassa noin seitsemän tunnin ajomatkan päässä Shanghaista, jonne lentokoneemme laskeutui. Bussimatka pohjoiseen oli pitkä, mutta vastaanotto perillä oli ylenpalttisen ystävällinen. Heti kättelyssä pääsimme perinteiseen kiinalaiseen juhlaruokailupöytään.

Kahden viikon aikana ohjelmaamme kuului aamupäivisin luentoja yliopistolla sekä iltapäivisin tutustumiskäyntejä paikallisiin yrityksiin ja kulttuurinähtävyyksiin. Vierailimme mm. kasvihuoneviljelmällä, kalankasvatuslaitoksella, alkoholijuomia valmistavalla tislaamolla sekä etanolia ja entsyymejä tuottavalla laitoksella. Bussin ikkunasta saimme katsella laajoja kasvihuoneviljelmiä sekä peltoalueita, ruokaa Kiinassa todella tarvitaan. Myös Shanghain lentokentältä ilmaan noustessa ikkunasta näkyi paljon enemmän kasvihuoneita kuin kerrostaloja.

Merkille pantavaa oli se miten terveellisesti kiinalaiset syövät, kaupoissa ei juuri karamellihyllyjä eikä paljon muitakaan sokeriherkkuja näkynyt. Ruoka sisälsi paljon kasviksia, tosin myös lihaa syötiin aika paljon. Kahvia reissulla oli melko vaikea saada, paitsi hotelliaamiaisella meidät ”länkkärit” (länsimaalaiset) oli huomioitu kahvipannulla. Pääsimme kokeilemaan kiinalaista kungua sekä kaligrafiakirjoitusta, saimme kokeilla kiinalaisia perinneasuja sekä nauttia loistavista musiikki- ja tanssiesityksistä. Lisäksi pääsimme myös leipomaan kiinalaisia dumplingeja.

Kiinassa on paljon potentiaalia suomalaiselle biotalousalan osaamiselle. Opiskelijavaihto on yksi keino lisätä yhteistyötä ja levittää kestävän biotalouden ilosanomaa. Esimerkiksi oljen käytön hyödyntämisessä agrologiopiskelijamme ovat edelläkävijöitä kiinalaisiin tovereihinsa verrattuna. Myös ensi vuonna ryhmä agrologeja pääsee kahden viikon matkalle Kiinaan!