Suomalaiset legendat: Heikki Lunta ja Pyhä Urho

Mahdoitko tietää, että vähintään kymmenet tuhannet suomalaiset juuret omaavat ihmiset juhlivat otsikon legendaarisia hahmoja vuosittain, ensimmäistä noin 12. päivänä tammikuuta ja jälkimmäistä noin 16. maaliskuuta, riippuen siitä, kuinka viikonloppu osuu kohdalle? Hahmot ovat keskeinen osa Amerikan-suomalaisten kulttuuriperinteitä, etenkin Michiganin, Minnesotan ja Wisconsinin osavaltioissa Yhdysvalloissa ja Thunder Bayn alueella Ontariossa, Kanadassa. Heikki Lunta moottorikelkkailijoiden asialla Heikki…

Jatka lukemista

Miten syödä ilmastoystävällisesti?

Maailman luonnonvarojen kulutuspäivä tuli täyteen 29.7.2019.  Suomessa samainen päivä täyttyi 5.4.2019. Koko maapallon nykyiseen kulutukseen kattamiseen tarvittaisiin 1,75 maapalloa ja suomalaisten kulutuksella 3,8 maapalloa. Yksi syy, miksi luonnonvarojen kulutuspäivä tulee aina vain aiemmin täyteen, liittyy väestön kasvuun ja ruuan tuottamiseen. Mitä enemmän väestöä, sitä enemmän tarvitaan peltopinta-alaa viljelykasvien ja tuotantoeläinten käyttöön. Lisää pinta-alaa saadaan helpoiten…

Jatka lukemista

Suomalaiset ammattikorkeakoulut siirtyvät kohti kiertotaloutta – niin myös EU

Syys-lokakuun vaihteessa astelin jälleen Finlandiatalolle, jossa olin viimeksi vieraillut neljä kuukautta sitten vastaavassa Sitran järjestämässä tapahtumassa. Tällä kertaa kyseessä oli Euroopan kiertotalouspäivät (the European Days for Sustainable Circular Economy), joka järjestettiin osana Suomen EU:n puheenjohtajuuskautta. Tapahtumalla pyrittiin edistämään vähähiilistä kiertotaloutta tukien samalla Suomen puheenjohtajuuskaudelle laaditun ohjelman tavoitetta vahvistaa EU:n asemaa globaalina ilmastojohtajana. Saavuin hyvissä ajoin…

Jatka lukemista

Apua, mistä löytyy vessa?

Vain pienellä osalla ghanalaisista on asianmukainen käymälä. Eteenkin maaseudulla sanitaatiotilanne on kurja. Perinteisesti asioidaan puskassa tai kuoppakäymälässä. Puskassa käynnillä on omat vaaransa, mutta myös syvät ja sortuilevat kuoppakäymälät ovat vaarallisia. Joskus jopa lapsia tipahtaa ulosteen sekaan kuoppaan. Kuoppakäymälät saastuttavat helposti myös pohjavedet ja talousvesikaivot. Puutteelliset hygieniaolosuhteet aiheuttavat sairauksia. Vesivessa ei ole hyvä ratkaisu, kun putken…

Jatka lukemista

”Matens väg börjar här” – Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlat -opintomatka 18.-21.9.2019

Ahvenanmaa on luomumaakunta Ahvenanmaa on Suomen luomutuotannon kärkialuetta. Ruokaviraston ennakkotietojen mukaan vuonna 2019 35 % Ahvenanmaan maatiloista on luomussa ja peltoalasta 28 %. Luomutiloja on 135, joista 52 on kotieläintiloja. Luomussa on 4600 hehtaaria peltoa, tilaa kohti keskimäärin 34 ha ja luomuala on kasvanut 20 % viime vuodesta. Luomuelintarvikeyrityksiä on 16. Luomu on alueella jo…

Jatka lukemista

Voidaanko oikeanlaisella viestinnällä lievittää ilmastoahdistusta ja siitä aiheutuvaa stressiä?

Vuoden mittaan mediassa on puhuttu useampaankin otteeseen ilmastoahdistuksesta, jota yhä suurempi osa ihmisistä, mutta etenkin nuorista kokee. Joillekin stressi ilmaston tilasta voi näyttäytyä motivaationa vaikuttaa ja tehdä ilmastoystävällisiä tekoja omassa arjessaan. Toisille stressi voi olla jopa lamaannuttavaa syöden heidän motivaatiotaan ja uskoaan tulevaisuuteen. Törmäsimme asiaan myös BLOOM-projektissa järjestäessämme työpajoja paikallisille vaikuttajille, jotka työskentelevät alalla tai…

Jatka lukemista

Biotalouskampuksen kesä

Biotalouskampuksella tapahtuu myös kesällä. Hiljaisuus tänne kuitenkin on laskeutunut, sillä opettajat, oppilaat ja suurin osa talon muusta henkilökunnasta ovat lompsineet kesälomien viettoon, mutta me muutamat täällä kuitenkin paiskitaan töitä kesäaikaankin. Me kaikki kolme, Niina Ikonen, Kaisa Ruuska ja Sami Virtanen, olemme opiskelleet Biotalouskampuksella agrologeiksi ja olemme jääneet työskentelemään koululle eri projektien parissa. Kaikilla meillä on…

Jatka lukemista

Kesäterveiset European Bioeconomy Scene 2019 –konferenssista!

Kun suurin osa suomalaisista, ja kenties jo sinäkin, on heittäytynyt lomalle ja tyytyväisenä sujauttanut varvassandaalit jalkaansa, kokoontui noin 400 biotaloudesta innostunutta asiantuntijaa 42 eri maasta Helsinkiin 9. heinäkuuta 2019. Myös minä hyppäsin sateisena tiistaiaamuna edustushousuihini ja otin suunnan kohti Hotel Scandic Park Helsinkiä. Kyseessä oli European Bioeconomy Scene 2019 –konferenssi, jonka Maa- ja metsätalousministeriö järjesti…

Jatka lukemista

Pylkömäen torilla

SSYP Kehityksen Tiina Tarvainen ja Biotalousinstituutin Markku Paananen kohtasivat pylkönmäkisiä vakituisia ja kesäasukkaita Pylkönmäen toripäivässä 9. heinäkuuta. BIND –projektilla oli oma tiedotuspisteensä tapahtumassa. Biotalousinstituutti yhdessä SSYP Kehityksen ja Kehittämisyhtiö Karstulanseudun kanssa kokeilevat menetelmiä keksintötoiminnan edistämiseksi. Tarkoituksena on hyödyntää Biotalouskampuksen resursseja uusien, erityisesti biotalouteen liittyvien, ideoiden viemiseksi eteenpäin. Toki ideat voivat liittyä muuhunkin toimialaan. Kansalaisia kannustetaan…

Jatka lukemista

Säilörehukuormat puntariin – mitä hyötyä maitotilalle?

Tämä kesä on ollut ihanan normaali rehunurmien kannalta! Lämmin alkukesä, sopivasti sateita ja välillä viileämpiä päiviä ovat luoneet nurmille luontaiset olosuhteet kasvamiseen. Nurmet ovat kehittyneet niin hyvin, että ensimmäistä satoa päästiin korjaamaan jo reilusti ennen juhannusta. Ensimmäiset maitotilat aloittivat rehunteon eteläisessä Keski-Suomessa ja Jyväskylän ympäristössä viikolla 23. Juhannusviikolla päästiin täyteen vauhtiin myös Saarijärven alueella. Rehukuormat…

Jatka lukemista