Tarvaalan tarinoita

Blogissa pääset tutustumaan Tarvaalan kampuksen arkeen niin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin näkökulmasta. Tervetuloa Tarvaalaan!
27.4.2023 Toimittaja

Suunnitelmat on valmiina – joko taimen odottaa padolla?

27.4.2023 Toimittaja
Yleinen

Mylly-Mäntyjoki-hankkeessa on tehty suunnitelmat valmiiksi: syntyi kokonaisuus Mylly- ja Mäntyjokien kalataloudelliseksi kunnostussuunnitelmaksi. Tämä sisältää Jamkin tekemän yleisluontoisen kalataloudellisen kunnostussuunnitelman ja KVVY Tutkimus Oy:n suunnittelemat nousuesteiden poisto/ohitusratkaisut. Suunnitelmat toimivat pohjana varsinaiselle kunnostushankkeelle. Toteuttaminen toisi vaelluskaloille mahdollisuuden liikkumiseen lisääntymis- ja syönnösalueiden välille. ​Lisäksi vaelluskaloille tulisi lisääntymis- ja pienpoikasalueita. Hankkeessa tehtiin ELY-keskuksen toimesta kirjojokikorentoselvitys tämän tiukasti suojellun lajin […]

17.4.2023 Toimittaja

Villa tuotteiksi -yritysryhmähankkeella hyviä tuloksia

17.4.2023 Toimittaja
Yleinen

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima Villa Tuotteiksi -yritysryhmähanke päättyi vuoden 2022 lopussa.  Hankkeen lopuksi on hyvä tehdä koostetta, mitä kaikkea hankkeen aikana tehtiin ja millaisia tuloksia ja palautetta toiminnasta saatiin. Samalla voidaan arvioida hankkeen aikaansaamia muutoksia ja vaikuttavuutta. Hankkeessa oli mukana kymmenen villa- ja käsityöalan yrittäjää Keski-Suomesta ja naapurimaakunnista Etelä-Savosta ja Etelä-Pohjanmaalta. Hanke toimi ajalla 1.9.2020-31.12.2022. Tavoitteena […]

3.4.2023 Toimittaja

Data-avaruudesta ja reilusta datataloudesta apua lampaanlihan tuotantoketjun haasteisiin?

3.4.2023 Toimittaja
Yleinen

Lampaanlihan tuotantoketjussa on jo pitkään tunnistettu haasteita ketjun sisäisessä informaation liikkumisessa, kysynnän ja tarjonnan kohtaamisessa ja koko ketjun markkinoinnin järjestämisessä. Tiedon heikko liikkuvuus tuotantoketjun eri toimijoiden välillä heikentää tuotannon ennustettavuutta ja tehokkuutta. Tuotanto painottuu sisäkasvatusta edullisemman laidunkasvatuksen jälkeiseen syksyyn, minkä vuoksi markkinoilla on tavaraa tarjolla epätasaisesti. Pienestä, pääasiassa pk-yrityksistä koostuvasta tuotantoketjusta on myös puuttunut selkeä […]

27.3.2023 Toimittaja

Miksi agrologi? Miksi Tarvaala?

27.3.2023 Toimittaja
Yleinen

Tein viikot toimistotöitä ja olin kymmenien asiakkaiden kanssa tekemisissä päivittäin. Viikonloput reissasin ympäri Suomea keikkareissuilla kohdaten valtavasti ihmisiä. Kuitenkin se, mitä eniten halusin tehdä vähäisellä vapaa-ajallani, oli lähteä metsään nauttimaan luonnosta koirani kanssa. Kaikki huolet jäävät taakse, kun kotiovi sulkeutuu ja muutaman kymmenen metrin päässä odottaa hiljainen metsä. Ainoastaan tuulen humina ja lintujen kaunis laulu […]

16.3.2023 Toimittaja

Kannattaako agrologiksi opiskella – no ihan ehdottomasti!

16.3.2023 Toimittaja
Yleinen

Minun tarinani Olen syntyperäinen saarijärveläinen ja koko ikäni tiennyt Tarvaalan ammattiopistosta ja vuonna 2010 valmistuneesta Jamkin Biotalousinstituutista. Jo yläasteella meille käytiin esittelemässä Tarvaalan tarjoamia mahdollisuuksia, mutta teini-ikäisenä ajattelin, etten koskaan lähde opiskelemaan maataloutta. Olisinpa jo silloin tajunnut, kuinka paljon muutakin Tarvaala pitää sisällään! Lukiossa kävimme tutustumassa Jamkin Biotalousinstituuttiin, mutta ajatus ammattikorkeasta kauhistutti. En saanut esittelystä […]

3.2.2023 Toimittaja

Syväsukellus kestävyysasioihin erikoistumisharjoittelussa

3.2.2023 Toimittaja
Yleinen

Suoritin agrologiopintoihini kuuluvan erikoistumisharjoitteluni POLKU 2.0 -hankkeessa. Hankkeen toteuttajina toimivat yhteistyössä Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE. Hankkeen tavoitteena on luoda Keski-Suomeen kestävyysopintotarjontaa, joka tukee jatkuvaa oppimista niin, että käyttäjä voi valita itselleen omaan elämäntilanteeseensa sopivimmat sisällöt ja oppimispolun. Harjoittelun alkaessa minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta hanketyöstä, ja pääsinkin […]

1.2.2023 Toimittaja

Hyvää vai huonoa metsänhoitoa?

1.2.2023 Toimittaja
Yleinen

Ovatko nykyiset metsänkäsittelyjärjestelmät hyviä vai niin huonoja, että nykymuotoisen metsätalouden toimilupa pitää kyseenalaistaa? Erilaiset näkemykset ovat perusteltuja, koska metsää voidaan arvioida monesta näkökulmasta. Metsästähän löytyy niin elonkirjoa, elämyksiä, estetiikkaa kuin euroja. Metsäalalla kestävyys ymmärretään niin, että tuleville sukupolville turvataan yhtä hyvät tai paremmat toimintamahdollisuudet kuin nykyisille. Kestävyyden sisältö on arvovalinta. 1950-luvulla se oli puuntuotanto. Silloin […]

16.1.2023 Toimittaja

Datan avulla lisää euroja maatalousalalle – miten?

16.1.2023 Toimittaja
Yleinen

Datataloudesta odotetaan seuraavaa suurta hyppäystä kohti vastuullista ja kannattavaa liiketoimintaa. Euroopan Unioni on asettanut tavoitteekseen viedä meidät datatalouden eturiviin. Ajatuksena on rakentaa sisämarkkina, jossa data liikkuu vapaasti. Hyöty jakautuisi kaikille osallisille: erilaisille yrityksille, organisaatioille ja kansalaisille. Jotta data liikkuisi vapaasti, on päätetty tehdä yhteiset eurooppalaiset säännöt, jotka sen mahdollistavat. Säännöt koskevat mm. tietoturvaa ja osallisten […]

22.12.2022 Toimittaja

Hanketyö tutuksi erikoistumisharjoittelussa

22.12.2022 Toimittaja
Yleinen

Suoritin erikoistumisharjoittelun syyslukukauden 2022 aikana Lampaanlihan tuotannon kehittäminen -hankkeessa eli lyhyemmin Lammasketju-hankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on parantaa kotimaisen lampaanlihan tuotantoketjua kehittäen ketjun tehokkuutta ja vastuullisuutta sekä parantaa kotimaisen lampaanlihan tuotannon imagoa. Hankkeen tarkoituksena on kehittää ketjun sisäistä yhteistyötä tiedonkulun, viestinnän ja yhteistyön parantamisella sekä tuotannosta viestimistä kuluttajille. Erikoistumisharjoitteluun lähdin avoimin mielin ilman mitään odotuksia tulevasta, koska […]

21.12.2022 Toimittaja

Yltääkö maailman kuohunta kylille ja yrityksiin? Riskienhallinta kuntoon!

21.12.2022 Toimittaja
Yleinen

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin hankkeissa on tänä syksynä puhuttu erilaisiin tilanteisiin ja muutoksiin varautumisesta, mikä ei nykyisessä maailmantilanteessa ole lainkaan yliampuvaa. Kuohunnan odotetaan yltävän omille nurkillemme vähintään energianpuutteen muodossa, toisaalta koronapandemia näytti jo aiemmin, kuinka ennalta odottamattoman laajalti muutokset voivat toimintaamme ohjata. Miten kyläyhteisöt ja maaseudun toimijat sitten voivat varautua erilaisiin elin- ja toimintaympäristön haasteisiin tai […]