Syväsukellus kestävyysasioihin erikoistumisharjoittelussa

Suoritin agrologiopintoihini kuuluvan erikoistumisharjoitteluni POLKU 2.0 -hankkeessa. Hankkeen toteuttajina toimivat yhteistyössä Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE. Hankkeen tavoitteena on luoda Keski-Suomeen kestävyysopintotarjontaa, joka tukee jatkuvaa oppimista niin, että käyttäjä voi valita itselleen omaan elämäntilanteeseensa sopivimmat sisällöt ja oppimispolun.

Harjoittelun alkaessa minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta hanketyöstä, ja pääsinkin heti ensimmäisestä päivästä lähtien sisälle hanketyön monipuolisuuteen. Jo ensimmäisellä harjoitteluviikollani pääsin mukaan palavereihin suunnittelemaan aluekohtaisia kestävyysopintoja kuntien edustajien kanssa, pähkäilemään kuinka hankkeen koulutuksista viestitään missäkin kanavissa ja kääntämään asiantuntijahaastattelun englanninkielisiä vastauksia suomeksi.

Polku 2.0 -hankkeen toteuttajatahon vierailulla Jamkissa.
Polku 2.0 -hankkeen toteuttajatahon vierailulla Jamkissa.

Lisäksi harjoittelun aikana pääsin muun muassa tutustumaan hankkeiden rahoituskiemuroihin, kontaktoimaan eri organisaatioiden edustajia, kuuntelemaan mielenkiintoisia webinaareja, osallistumaan POLKU 2.0 -hankkeen järjestämään Näkymiä ruuantuotannon tulevaisuuteen -koulutuspäivään, sekä markkinoimaan agrologikoulutusta ja hankkeen koulutuksia Jamkin Hakijan päivässä. Tärkeää oppia harjoittelun aikana tuli myös etätyöstä, sillä suurin osa harjoittelusta tapahtui etänä. Etätyössä onkin erityisen tärkeää vuorovaikutuksen ylläpitäminen, oma-aloitteisuus, keskittymiskyky sekä oman työnsä suunnittelu ja tauottaminen. Lisäksi teimme töitä myös välillä Jamkin pääkampukselta Jyväskylästä sekä Saarijärveltä Biotalousinstituutista ja BioPaavosta käsin.

Jamkin Hakijan päivässä.
Jamkin Hakijan päivässä yhdessä Milla Pohjolan (vasemmalla) kanssa.

Vaikka Jamkin agrologikoulutuksessa painotetaankin vahvasti kestävän kehityksen haasteiden ratkaisua, koin saavani syvennettyä kestävyysosaamistani merkittävästi hankkeessa työskentelyn aikana. Oli aivan valtavan inspiroivaa saada työskennellä POLKU 2.0 -hankkeen asiantuntijoiden kanssa, ja monesti huomasinkin hankepäivien ja palavereiden aikana kuuntelevani monttu auki – ainakin kuvainnollisesti – yrittäessäni imeä kaiken mahdollisen tiedon itseeni.

Jos joku siis vielä pohtii esimerkiksi harjoittelupaikan hakemista hankkeesta tai Polkukartta-koulutuksiin osallistumista, pystyn aivan täysin vilpittömästi suosittelemaan molempia. Kestävyysasiat koskevat meitä ihan kaikkia.

Anna-Kristiina Avela, agrologiopiskelija, erikoistumisharjoittelussa POLKU 2.0 -hankkeessa. Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti