Kannattaako agrologiksi opiskella – no ihan ehdottomasti!

Minun tarinani

Olen syntyperäinen saarijärveläinen ja koko ikäni tiennyt Tarvaalan ammattiopistosta ja vuonna 2010 valmistuneesta Jamkin Biotalousinstituutista. Jo yläasteella meille käytiin esittelemässä Tarvaalan tarjoamia mahdollisuuksia, mutta teini-ikäisenä ajattelin, etten koskaan lähde opiskelemaan maataloutta. Olisinpa jo silloin tajunnut, kuinka paljon muutakin Tarvaala pitää sisällään! Lukiossa kävimme tutustumassa Jamkin Biotalousinstituuttiin, mutta ajatus ammattikorkeasta kauhistutti. En saanut esittelystä oikein selkoa, mitä kaikkea voisinkaan oppia.

Olga Vuori

Lähdin lukion jälkeen ammattikouluun Jyväskylään ja opiskelin kokiksi. Tein töitä opintojen jälkeen melkein kaksi vuotta, kunnes tajusin, että haluan jotain uutta. Tarve oli päästä oppimaan, mutta mikään ammatti ei ollut selkeänä mielessä. Menin eräänä kauniina päivänä keskustelemaan opinto-ohjaajan kanssa tulevaisuudestani. Kerroin hänelle, kuinka minua kiinnostaa ruoka, luonto, eläimet ja linnut. En halunnut tylsää toimistotyötä, sillä olen hyvin tekevä ihminen. Opinto-ohjaajan myötä vasta tajusin, kuinka laaja Jamk Biotalousinstituutin tarjoama agrologin koulutus on!

Oma suuntautuminen opiskelussa on vielä itselläni epäselvää. Minua kiinnostaa tällä hetkellä eniten vesistöt, kuten kosteikot ja järvien rehevöityminen. Voisin kosteikkojen suunnittelussa tuoda lintuharrastustaustaani esiin ja käyttää sitä osaamistani hyödyksi. Toisaalta maatalous kiinnostaa, koska siihen pystyn tuomaan kokkitaustaani ja puhtaan ruoan tuotanto on mielestäni todella tärkeä aihe. Ihmiset tulevat tarvitsemaan ruokaa kuitenkin aina.  Haluaisin silti työllistyä myöhemmin esimerkiksi neuvontatehtävissä, vesistöihin liittyvissä hankkeissa tai mahdollisesti yrittäjänä.

Tiedätkö sinä, kuinka laajan koulutuksen voit saada agrologiopinnoilla?

Nykypäivänä kaikki puhuvat ilmastonmuutoksesta, energiasta ja kiertotaloudesta. Nämä aihepiirit vaikuttavat jokaiseen alaan ja jokaiseen ihmiseen, tavalla tai toisella. Luonto on tärkein osa meidän elämäämme tällä maapallolla, joten sen turvaamiseksi tarvitaan paljon ammattitaitoa. Agrologina opit ymmärtämään laajasti biotalouden, maatalouden, metsätalouden ja uusiutuvan energian käsitteitä, sekä niiden vaikutusta ympäristöön, ilmastoon, yksilöön ja yhteiskuntaan.

Jokainen on varmasti itse pohtinut tai kuullut lähipiirin keskustelevan siitä, kuinka sähkö on kallista tai kuinka muovista viinirypälerasiaa ei saisi laittaa sekajätteeseen, vaan se täytyisi laittaa muovinkeräykseen. Jokainen myös käy ruokakaupassa ja on huomannut, kuinka ruoan hinta on noussut. Hyvin monen arkeen kuuluu vahvasti luonnossa liikkuminen, tai jokainen on käynyt kansallispuistoissa retkellä. Jokainen meistä käyttää liikkuessaan autoa tai julkista liikennettä, jotka kulkevat vielä tänä päivänä suurimmaksi osaksi fossiilisilla polttoaineilla. Talvisin meistä jokainen tarvitsee lämpimän kodin, mutta kuinka moni ajattelee, kuinka paljon lämmöntuottamiseen tarvitaan biotalouden näkökulmia?

Lähes kaikkeen kehitetään koko ajan uutta teknologiaa, oli se sitten traktorin ajamisesta laboratoriotutkimuksiin, joten voit hyödyntää omia tietotekniikan taitojasi agrologina ihan mihin tahansa. Biotalousinstituutilla on paljon mahdollisuuksia myös tuottaa sosiaalisen median sisältöä melkein jokaisella sosiaalisen median alustalla. Ja koska biotalous on niin laaja käsite, voit halutessasi päästä kertomaan sosiaaliseen mediaan esimerkiksi kärpäsistä, tuulimyllyistä, kosteikoista tai vaikka päivänkakkaroista!

Opinnoissa pystyt syventämään omaa oppimista erilaisten hankkeiden kautta. Biotalousinstituutti tarjoaa valtavan määrän erilaisia hankkeita esimerkiksi mustasotilaskärpäsistä lammastalouteen ja metsätaloudesta kansainvälisiin isoihin hankkeisiin. Hankkeiden kirjo on kuin värikynäkauppa! Voit siis hankkeiden kautta tehdä harjoitteluja, opinnäytetyötä ja tulevaisuudessa saada jopa työpaikan. Aika hienoa, eikö?

Työllistyminen

Olen nyt ensimmäisen vuoden agrologiopiskelija ja en voisi olla tyytyväisempi valintaani. Opiskelujen alussa sain heti varmistuksen siitä, kuinka tulen varmasti löytämään tulevaisuuden ammattini tältä alalta. Mahdollisuudet työllistymiseen eri paikkoihin ovat todella laajat ja jopa yli 90 % työllistyy heti agrologiopintojen jälkeen.

Agrologina voit tehdä käytännössä mitä vain ja samalla pelastaa maailmaa. Työvoimapula tulee olemaan agrologeista tulevaisuudessa suuri, joten työllistyminen on taattua. Jos et löydä itsellesi sopivaa työpaikkaa, saat opinnoilla loistavan pohjan yrittäjyyteen.

Tarvaala oppimisympäristönä

Kuten mainitsin jo, olen hyvin käytännönläheinen ihminen. Agrologina sinun on tiedettävä paljon asioita myös käytännön kautta, joten olemme päässeet tekemään paljon opintoihin liittyviä tehtäviä käytännössä. Olemme ajaneet traktoreilla, kaivaneet pelloilta maanäytteitä ja kiertäneet kosteikolla vesinäytteiden kanssa. Syksyllä tutustuimme koulun robottinavettaan ja keväällä teemme retken kansallispuistoon! Mikä parasta, Biotalousinstituutti sijaitsee aivan loistavalla paikalla, koska kosteikot, järvet, pellot ja metsät ovat näköetäisyydellä koulun parkkipaikalta!

Summa summarum

Kun haet agrologiksi, saat laajan koulutuksen, jolla työllistyt tulevaisuuden ammattiin. Opiskelujen aikana ja työelämässäsi pääset pelastamaan maailmaa. Pääset kehittämään itseäsi juuri siinä asiassa, mikä sinua kiinnostaa. Opiskelu ei ole pelkkää luokassa istumista vaan myös käytännönläheistä opiskelua luonnossa liikkuen. Tervetuloa opiskelemaan!

Olga Vuori, ensimmäisen vuoden agrologiopiskelija Saarijärveltä. Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti