Voittaako särjen ja porkkanan pilottiprojekti Vuoden projekti 2015 -tittelin?

Lähiruoan käyttöön kannustava ”Lähiruokaa resurssiviisaasti julkisiin keittiöihin” -projekti on valittu yhdeksi Vuoden projekti 2015 -kilpailun finalistiksi. Kilpailua jännitetään Helsingin Messukeskuksen Kokoustamossa Projektipäivillä 10.–11.11.2015, jolloin finalistit myös esitellään yleisölle

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimalla Lähiruokaa resurssiviisaasti julkisiin keittiöihin -pilottiprojektilla onnistuttiin edistämään lähiruoan käyttöä Jyväskylän kaupungin ruokapalveluissa. Samalla luotiin liiketoimintaedellytyksiä paikalliselle kalastukselle, kalanjalostukselle ja lähiruoan verkkotukkukaupan toiminnalle. Pilottituotteena olleen särkijalosteen tuotanto-, kustannus- ja työllistävyyslaskelmien perusteella pystyttiin osoittamaan myös päättäjille, että lähikalan käyttö julkisissa palveluissa on paitsi mahdollista, myös aluetaloudellisesti merkittävää. Lähiraaka-aineen käyttö tuo myös ympäristöhyötyjä.

Onnistunut kokeilu oli osoitus yhteisestä tahtotilasta

Projektia toteuttivat Jyväskylän kaupungin liikelaitos Kylän kattaus, Jyväskylän hankintakeskus, Lähi- ja luomuruokaosuuskunta Mukulaari, Keski-Suomen Kalatalouskeskus ry, LähiPro Oy ja pilottikohteena toimi Vesangan päiväkoti-koulu. Särkeä toimitti Komppa-Seppälän tila ja porkkanaa Eijan Juures ja Vihannes. Särkituotteen ympäristövaikutuksia selvitti Luonnonvarakeskus ja aluetaloudellisia vaikutuksia laski Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Projekti oli osa Sitran Kohti resurssiviisautta -projektikokonaisuutta.

Projektin ansiosta särkijaloste jäi päiväkotilasten ja nousi myös vanhusten ruokalistoille Jyväskylän kaupungin ruokapalveluissa.

Projektiosaamisen arvostukselle nostetta ja näkyvyyttä

Vuoden projekti -kilpailun palkinto jaetaan ensimmäisen seminaaripäivän päätteeksi tiistaina 10.11. klo 17–18. Kilpailun finalistit esittelevät projektejaan toisen seminaaripäivän iltapäivänä eli ke 11.11 klo 13 jälkeen. ”Se, että projektimme on kolmen parhaan joukossa tässä valtakunnallisessa kilpailussa, on jo itsessään voitto! On hienoa, että Projektiyhdistys nostaa esille hyviä käytänteitä ja projektiosaamista. Olemme iloisia, että lähiruoka ja sen parissa työtä tekevät tahot saavat samalla ansaittua näkyvyyttä”, hehkuttaa projektipäällikkö Leena Pölkki.

Projektipäivät löydät osoitteesta www.projektipaivat.fi

Lisätietoa hankkeesta

http://ruokacentria.com/index.php/lahiruokaa-resurssiviisaasti-julkisiin-keittioihin/

http://www.sitra.fi/hankkeet/lahiruokaa-resurssiviisaasti-julkisille-keittioille

Lisätietoja: Projektipäällikkö Leena Pölkki, JAMK, puh. 050 401 1894, etunimi.sukunimi@jamk.fi

Projektikoordinaattori Hilkka Heikkilä, JAMK, puh. 050 430 8407, etunimi.sukunimi@jamk.fi

 

Jätä kommentti