Etätyö ja johtajan uudet haasteet -artikkelin kuvituskuva

Etätyö ja johtajan uudet haasteet

Suomen Yrittäjien tuoreen työelämägallupin mukaan 1,15 miljoonaa suomalaista eli 48 prosenttia työllisistä tekee etätöitä. Moni asia työarjessamme on mennyt uusiksi, ja aikaa myöten olemme sopeutuneet muutaman metrin työmatkaan ja videopalaverien taustalla vilahteleviin lemmikkieläimiin. Verkkareista on tullut jo työarjen normi dress-code.

Toisaalta kyse on poikkeusajan tilanteesta, mutta taidamme elää enenevän etätyön aikaa pandemian jälkeenkin, sillä saman tutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia haluaisi jatkaa etätöitä myöhemminkin.

Se mihin etätyössä on vaikea sopeutua, on ihmiskontaktien olennainen vähentyminen. Etänä tukea on vaikeampi antaa ja saada työyhteisössä. Kuinka kysyä spontaaneja kysymyksiä, kun kaikkeen pitää varata aika? Entä työhyvinvointi, mistä sitä tietää, miten työkaverit todellisuudessa etätöissään voivat? Ja yhteenkuuluvuus, onko jossain kahvihuonekeskusteluita, joista en tiedä?

Työterveyslaitos tekee kattavaa tutkimusta tämän ajan työhyvinvoinnista Miten Suomi voi -hankkeessaan. Tutkimuksessa nostetaan esiin, että erityistä huomiota tulee kiinnittää etätyöajan johtamiseen. Ihan itsestään ja ennestään tutuilla arjen käytännöillä ei työhyvinvointi pysy yllä. Esimerkiksi yhteydenpitoon kannattaa panostaa ja etsiytyä paikkoihin, joissa pääsee antamaan ja saamaan palautetta.

Me JAMKilla haluamme auttaa yrityksiä löytämään sopivan tasapainon etätyöhön ja sen johtamiseen. Auttamisen välineenä meillä on Virtual Leaders -projekti, jossa teknologian, hyvinvoinnin ja johtamisen asiantuntijoiden kanssa jalostetaan etätyökäytäntöjä. Uskomme, että dialogisesti yhdessä toimintaa kehittäen voidaan työnteon edellytyksiä ja etätyöhyvinvointia parantaa työpaikoilla.

Lähteet:

Suomen Yrittäjien työelämägallup 3.2.2021 https://www.yrittajat.fi/sites/default/files/tyoelamagallup_tammikuu_2021_etatyo_.pdf

Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -tutkimushankkeen raportti 8.2.2021
https://www.ttl.fi/tutkimushanke/miten-suomi-voi/

Liinamaaria Hakola
Liinamaaria Hakola

Kirjoittaja, Liinamaaria Hakola (KTM) toimii Jyväskylän ammattikorkeakoululla johtamisen opettajana ja on asiantuntijana mukana Virtual Leaders -projektissa.

 

 

 

 

 

 

Virtual Leaders -projektin (ESR) tavoitteena on auttaa keskisuomalaisia pk-yrityksiä ottamaan käyttöön tuottavia ja työhyvinvointia tukevia virtuaalijohtamisen toimintatapoja työyhteisöissä, joissa henkilöstö toimii ja työskentelee osittain tai kokonaan etänä. Läpileikkaavana teemana projektin työpaketeissa on henkilöstön työhyvinvointi. Projektin toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu ajalla 1.9.2020–31.8.2023 ja rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus (ESR-rahoitus 75 %, JAMKin rahoitus 25 %).

Lue lisää: www.jamk.fi/virtualleaders

Jätä kommentti