Aurinkolämmityspilotti Koivurinteen tilalla Saarijärvellä

Bioenergiaosaajat aurinkoenergian kimpussa: Putket kuumina

Teksti ja kuva: melkein Bioenergiaosaaja Janne Kataja-aho

Toukokuun puolivälissä Jyväskylän ammattikorkeakoulun bioenergiaosaaja-koulutukseen osallistujat, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston opiskelijat sekä muutama Jyväskylän ammattikorkeakoulun henkilökuntaan kuuluva henkilö saivat napakan tietoiskun aurinkoenergian mahdollisuuksista veden lämmittämiseen maatilaolosuhteissa. Kurssilaiset tutustuivat aurinkolämmityspilotti-kohteeseen Koivurinteen tilalla Saarijärvellä ja pääsivät mukaan asennustöihin.

Päivän aluksi SolarTukun edustaja Jouni Järvinen esitteli edustamansa yhtiön teknisiä ratkaisuja aurinkoenergian saralla ja kertoi käytännön esimerkkejä toteutuneista kohteista sekä kävi läpi niissä käytettyjä teknisiä ratkaisuja. Lounaan jälkeen lähdettiin kohti Koivurannan tilaa, jossa aurinkopilotointikohde sijaitsee. Päivään osallistuneet pääsivät paikan päällä tutustumaan aurinkokeräimien kiehtovaan maailmaan ja osallistuivat tyhjiöputkien asennustöihin SolarTukun siirrettävään aurinkokeräinyksikköön. Käytännön tekemisellä oli hyvä linkki aamupäivällä saatuun teoriaosioon.

Asennusprosessin aikana opittiin muun muassa, että keräinputkia ei kannata jättää auringonvalolle alttiiksi, jos niitä ei saada heti kytkettyä verkostoon. Tämä siksi, että putkien sisällä kiertävä glykoliseos alkaa välittömästi lämmittämään putkia auringon valon vaikutuksesta ja tämän seurauksena keräinputket voivat jopa vaurioitua. Lisäksi keräinputkien asennuskulmalla on suuri merkitys, jotta saadaan aikaiseksi mahdollisimman tehokas lämmitysvaikutus (ts. paras hyötysuhde).

Aurinkoenergia on nykypäivää ja tekniikan parantuessa se tulee olemaan myös tulevaisuudessa varteenotettava vaihtoehto sekä energian että lämmöntuotannossa eri sektoreilla. Tulevaisuus on nyt, ilmaista energiaa auringosta!