Tulevaisuuden lehmähotelli

Kesä on tullut ja lehmät kirmaavat taas laitumella! Tarvaalassa on pitkät perinteet maidontuotannon saralta ja nykyään lypsyrobotti lypsää alunperin 1920-luvulla tehdyssä navetassa. Navetta on elänyt monenlaisia vaiheita, kun välillä toisessa päässä on kasvatettu myös sikoja.

Mutta ajat muuttuvat ja nyt on aika katsoa tulevaisuuteen. Vanha kivinavetta ei enää taivu seuraaviin muutostöihin, joita navettaan kaivataan. Millaisessa navetassa opiskelijoita tulisi opettaa ja millainen tulevaisuudessa on suomalainen navetta? Lypsääkö siellä 4 lypsyrobottia vai pyöritetäänkö lehmiä kenties isolla karuselliasemalla? Kasvatetaanko nuorkarja samassa navetassa vai eri navetassa vai ulkoistetaanko kasvatus kokonaan? Saisimmeko kampukselle yrittäjiä mukaan navettaan ja tehtäisiinkin yhteisnavetta? Miten lanta ja ravinteet saataisiin paremmin hyödynnettyä?

Näitä asioita on pohdittu Tarvaalan Biotalouskampus-hankkeessa viime talven aikana uutta maidontuotantoyksikköä suunniteltaessa. Vaihtoehtoja on ja mielipiteitä puoleen jos toiseen! Suunnittelu ja ideointi jatkuu. Onhan maidontuotanto Keski-Suomessa tärkein maatalouden tuotantosuunta ja tulemme tarvitsemaan uusia maidontuottajia ja osaavia käsiä tulevaisuudessakin. Siitä ajatuksesta on hyvä jatkaa!

 

HG5A7402_uusi