Männystä margariinia

Biopooli projektin vähitellen käynnistyessä on meille asian äärellä puurtaneille vahvistunut käsitys valintojemme oikeellisuudesta. Puusta voidaan tehdä vaikka mitä, ja vielä enemmän; lankkua, lautaa, leipää, lääkkeitä, leninkejä jne. Energiapuun jalostusarvon nostaminen on esiintynyt monessa eri yhteydessä ratkaisuna alan kannattavuuden parantamiseksi. Hakkeen erottelu eri jakeisiin ja eri käyttötarkoitukset on tehokasta biotaloutta parhaimmillaan.

Projektin teemoista vierain minulle oli hakkeen oksakohtien erottelu, ja niissä olevien uuteaineiden hyöyntäminen. Ajatus tuntui aluksi epärealistiselta, mutta niin vain siihenkin on alkanut löytyä ratkaisuja. Vielä kun päästään laboratoriotesteistä ”ulos luontoon” kunnon kenttäkokeisiin. Näihinkin testeihin tarvitaan bioterminaalia, jonka suunnittelu tänne Tarvaalaan on hyvässä vauhdissa.