Opintomatka

Olimme Uusi teknologia kurssilaisten kanssa opintomatkalla Etelä-Suomessa 30.3-1.4. Lähdimme keskiviikko aamuna klo 5:30 kohti Etelä-Suomea Saarijärven matkakeskukselta. Ensin menimme Nokialle AGCO:n moottoritehtaalle, sen jälkeen menimme Mustialaan katsomaan vuosi sitten valmistunutta yhden robotin lypsynavettaa. Navetta on tarkoitettu opetuskäyttöön, joten sieltä löytyi myös lypsyasema, jossa opiskelijat pystyivät harjoittelemaan lypsämistä. Navetassa oli Lely Astronaut A4 lypsyrobotti, Lely Vector automaattinen ruokintajärjestelmä ja Lely Discovery lantarobotti lantakäytävien puhdistamiseen. Päivä oli silloin pulkassa, kun kello lähestyi klo 17:00. Yövyimme Kiljavan opistolla Nurmijärvellä. Opistolla oltiin myös toinen yö. Ensimmäisenä iltana opistolle tilattiin pitsat ja juotiin muutamat bisset ja saunottiin ja vietettiin muiden kurssilaisten kanssa iltaa.
Seuraavana päivänä käytiin ProAgria maatalouden laskentakeskuksella (mloy) Vantaalla ja TTS:llä (työtehoseura) Nurmijärvellä. ProAgrialla saimme tutustua uuteen maanviljelijöitä helpottavaan Minun Maatilani ohjelmaan. TTS:llä saimme kuulla erilaisista tutkimushankkeista ja koulutuksista. Toinen ilta meni melkein samoissa merkeissä Kiljavan opistolla. Katsottiin porukalla telkkaria ja juteltiin mukavia. Ja olihan opistolla tietysti maittava aamupala. Perjantaina oli vielä yksi paikka jäljellä. Käytiin Vakolassa Luken tutkimuskeskuksella. Luke tutkii ja kehittää Suomessa maatalouden teknologiaa ja testaa erilaisten laitteiden toimintaa. Lukella ihmeteltiin myös traktoreiden ISOBUS järjestelmää.
Kun oltiin vierailulla eri paikoissa, esille tuli hyvin usein mitä maatalous voisi olla tulevaisuudessa. Matkalla oppi paljon uutta ja sai näkemystä mitä viljely mahdollisesti tulevaisuudessa on. Ja mikä parasta vierailulla saatiin monet ilmaiset kahvit ja pullat, joka lämmitti kovasti mieltä. Vakolasta lähdettiin sitten kohti Keski-Suomea ja oltiin perjantai-iltana joskus kuuden aikaan takaisin Saarijärvellä.

Kalle, Juho-Erik ja Juuso