Hunajaa Tarvaalan tavoin

Mehiläiset ovat osa monipuolista luontoa, ja ilman niitä elämä nykymuodossaan maapallolla olisi lähes mahdotonta. Mehiläisillä onkin tärkeä rooli kasvien pölytyksessä ja tätä kautta kasvien kukintojen onnistumisessa. Mehiläisiä on tarhattu maailmalla jo vuosituhansien ajan, ensimmäisiä tarhaajia olivat roomalaiset. Suomessa toiminta on vielä suhteellisen tuoretta – tänne mehiläistarhaus saapui vasta 1700- luvulla.

Tarvaalassa mehiläistarhaajien kouluttamisella on pitkät perinteet. Nykyään mehiläistarhaajia kouluttaa POKE (Pohjoisen Keski-Suomen Oppimiskeskus).

hunajapurkit

Kävimme Summassaaren hunajatarhoilla haastattelemassa paikallista hunajayrittäjää, entistä tarhaajaa, joka nykyisin välittää hunajaa. Aiemmin tarhalla oli omia pesiä noin 50 kappaletta ja takanaan noin 20 – vuotinen historia. Kyseessä on ainutlaatuinen paikka omalla myymälällä, joka on ympärivuotisesti auki. Yrittäjällä on ortodoksitausta ja hän onkin rakentanut oman tsasounan pihamaalle, joka itsessään on jo eräänlainen nähtävyys. Lisäksi paikalla on seniorikoti osana toimintaa. Alueen historian kertominen asiakkaille toiminnan ohella on hänelle tärkeä lisä. Yrittäjä myy hunajaa myös toreilla ja erämessuilla. Hän kehuu hunajaa hyväksi mausteeksi riistalle.

hunajapurkit myymälässä

Ala on omana erikoisuutenaan vaativa, joten markkinat on löydettävä itse. Eläkeläiset ovatkin tärkeä kohderyhmä hunajanmyynnille tsasounavierailujen ohella. Kävijöitä onkin ollut; 4 vuotta sitten tsasounassa vieraili jopa 6500 henkilöä. Myymälässä myyty hunaja on saarijärveläistä alkuperää useilta tuottajilta. Ylijäämähunaja käytetään osana tuotekehitystä hunajaviiniksi, jota myymälässä tarjoillaan herkkusuille. Suosittelemme kaikille vierailua mukavassa hunajamyymälässä.

Karjalainen Eero, Rautiainen Aarne ja Sahra Jussi