Menestyviä keskisuomalaisia nautakarjatiloja, onko niitä?

Maatilojen rakennekehitys on ollut hurjaa ja tahti tuntuu vain kiihtyvän, näin myös Keski-Suomessa. Meillä on monimuotoinen maaseutu, jossa toimitaan eri viljelyvyöhykkeillä ja erilaisten maantieteellisten haasteiden parissa. Siltikin maakunnasta löytyy sitkeitä yrittäjiä, jotka tekevät työtään kuluttajien ruoan tuottamiseksi suurella sydämellä omaa ympäristöä kunnioittaen ja eläimistä parhaalla mahdollisella tavalla huolta pitäen. Vain hyvinvoiva eläin tuottaa ja vain hyvinvoiva yrittäjä jaksaa kehittää omaa tekemistään sekä yrittämistään.

Nuolaiseva_lehmäMEKA –hanke (Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila) –hanke on yrittäjien kouluttautumisen ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi toimiva hanke. Menestystä ei aina tarvitse mitata taloudellisilla mittareilla, joskus se menestyminen tulee niistä onnistumisen ja oppimisen kokemuksista, jotka tuovat varmuutta omaan tekemiseen ja lisäävät omaa hyvinvointia. Taloudellinen menestyminen puolestaan tekee helpommaksi omaan itseen ja perheeseen sekä yritykseen panostamisen.

Omaan itseensä panostaminen onkin kuluneena talvena ollut monilla maatalousyrittäjillä mielessä, maidontuottajien työhyvinvointiryhmässä on ammattilaisen vetämänä jumpattu ja haettu niitä omalle kropalle ja mielelle sopivia liikuntalajeja. Kesän aikana luvassa on vielä muutama patikkaretki eri puolilla Keski-Suomen kaunista luontoa, tauko työn äärestä tekee aina hyvää ja ajatustenvaihto kollegoiden kanssa tuo uutta ajateltavaa omaankin tekemiseen.

Talven ja kevään aikana on hankkeessa myös laitettu euroja jonoon ja lähdetty miettimään miten ne rahat omalla tilalla pyörivät. Budjetteja on laadittu ja kannattavuuden tekijöitä etsitty. Uusiakin ajatuksia omaan tekemiseen ja toimintaan on tutkailtu esimerkiksi aurinkoenergian osalta kuten myös tilan tuotantosuuntaa pohtimalla. Ja nuoret yrittäjät ovat tutustuneet toisiinsa sekä vanhempiin konkareihin.

Projektipäällikkönä MEKA –hankkeessa on saanut jo tähän mennessä olla mukana monenlaisessa mukavassa jutussa. Hankkeen järjestämillä kotimaan opintomatkoilla on jo nähty monenlaisia tiloja ja saatu ajateltavaa monelta kantilta kotieläintuotantoon. Pienryhmissä yrittäjien kanssa on keskusteltu asiaa ja asian vierestä.

Opiskelijoitakaan ei ole unohdettu ja hankkeen kautta opiskelijat pääsevät tekemään opinnäytetöitä, harjoitteluita sekä monenmoisia muita juttuja, joista on tukea omille agrologi- tai YAMK –opinnoille. Seuraahan hankkeen tapahtumia vaikkapa www.facobook.com/mekahanke.

Terveisin,
-Susanna Lahnamäki, projektipällikkö