Pendelöijän twist

Kuvitteellisessa tilanteessa pieni autoletka etenee Vanhaa Saarijärventietä Jyväskylästä kohti Biotalouskampusta. Keli on sateinen, mutta muuttuu Suomenselälle noustaessa petollisesti alijäähtyneeksi sateeksi. Letkaa vetää herra Lainkuuliainen puhtautta kiiltävällä Toyota Corolla Sedanilla. Vauhti on jämptisti alle säädetyn 80 km/t. Toisena on rouva Sosiaalinen pienellä punaisella autolla. Ajomatka on vallan sopivaa aikaa hoitaa suhteita, joten kännykkä kuumottaa rouvan korvalla ja tietoa vaihdetaan runsaasti. Edellä ajavan auton perän läheisyys antaa vaistonvaraista turvallisuuden tunnetta.

Kolmantena autoilee herra Dynaaminen tönkkösuolatulla Audilla. Hän on tyytymätön letkan etenemisvauhtiin ja roikkuu viivalla ohituspaikkaa kytäten. Viimeisenä ajaa herra Esiaikuinen viime vuosituhannen Opelilla syventyen autosoittimen tuottaman musiikin säväreihin ja muihin haaveisiin.

Hoppulanmutkan jälkeen tie oikenee ohituskelpoiseksi suoraksi, joten herra Dynaaminen päättää jättää letkan ja polkaisee Audin vasemmalle kaistalle. Samalla hyppää orava penkalle letkan edessä ja herra Lainkuuliainen käyttää jalkaa jarrulla. Rouva Sosiaalinen säikähtää liian lähellä palavia jarruvaloja, pudottaa kännykkänsä, painaa jarrua ja tekee ohjausliikkeen. Pieni punainen pyörähtää. Audi ottaa siitä osuman ja herra Dynaamisen matka menee kirjaimellisesti päin mäntyä. Herra Esiaikuinen näkee mitä tapahtuu ja jarruttaa, mutta lähes kuskin ikäiset renkaat eivät saa otetta jäisestä tiestä. Opel luisuu päin pientä punaista. Soppa on valmis. Vain herra Lainkuuliainen ja orava selviävät ilman kolhuja.

Niinpä, näitä ja muita katastrofin aineksia näemme päivittäin liikenteessä. Joskus niistä syntyy riittävä yhdistelmä soppatarpeiksi.

Turvallista työ- ja koulumatkaa kaikille!

Markku Paananen

depressed-squirrel-1514648