Tarvaalasta Maitomaalle

Tarvaalan kampukselta valmistuneet agrologit Heidi ja Milla päätyivät molemmat heti valmistumisen jälkeen töihin Osuuskunta Maitomaalle.

Osuuskunta Maitomaa on Sisä-Savossa, Suonenjoella toimiva maidontuottajien omistama ja hallinnoima meijeriosuuskunta. Maidontuottajia on tällä hetkellä 184, maitoa jalostetaan vuodessa 75 miljoonaa litraa ja kaikkiaan meijerin palveluksessa on 62 työnteijää. Maitomaalla valmistetaan nestemaitoja, raejuustoa, voita sekä UHT- palautusjuomia.

Seuraavassa Heidi ja Milla kertovat ajatuksiaan agrologiopinnoistaan, mitä opinnot on tarjonnut heille työelämään sekä työskentelystä ja työtehtävistä Maitomaalla.

– Lähdin opiskelemaan agrologiksi, koska minua kiinnosti maaseutu toimintaympäristönä ja maaseudun elinvoimaisuuden kehittäminen ja säilyttäminen. Opinnoissani suuntauduin neuvonta- ja ympäristöpuolen asioihin. Valmistuin Tarvaalasta kesällä 2014 ja heti valmistumisen jälkeen aloitin työt Maitomaalla.

– Alkuun työskentelin tuotannon puolella, syksystä 2015 lähtien olen ollut konttoriväen vahvistuksena. Tällä hetkellä työtehtävät painottuvat taloushallinnon puolelle, sen ohessa vastaan muun muassa asiakaspalvelusta. Asiakaspalvelussa on mieluista puhua kotimaisen puhtaan ruoan puolesta ja tuoda esille suomalaisen puhtaan ruoan merkitys ja arvo. Jatkuva oppiminen ja kehittyminen työssä on minulle mieleistä, Maitomaalla se on mahdollista. Tällä hetkellä suoritan työn ohessa taloushallinnon ammattitutkintoa. Lämmöllä muistelen kirjanpidon tunteja Tarvaalassa, sieltä ne perusteet on mieleen jäänyt, kertoo Heidi Närhi.

Olen Piesalan Milla, 25 vuotta, Osuuskunta Maitomaan meijerimyymälän vastaava ja kesällä 2016 Tarvaalasta valmistunut agrologi. Tarvaalaan päädyin opiskelemaan agrologiksi silkasta kiinnostuksesta suomalaiseen ruoantuotantoon. Opintoni tein kotieläinpuolelta maatilayrityksen liiketoimintaan painottuen. Kuuleman mukaan Tarvaalassa joko oppii viljelemään maata tai löytää isännän. En tiedä kumpaan osioon kuulun, kun pyöritän maatalousmyymälää ja isännänkin koululta löysin.  Olen alun perin kotoisin Karstulasta, joten tiesin ennalta mihin päädyn suunnatessani Saarijärvelle.

– Maitomaalle päädyin töihin keväällä 2016, alkuun tekemään töitä tuotannon puolelle opinnäytetyön tekemisen ohella. Sieltä tie sitten kulki talon sisällä silloiseen tuottajamyymälään. Aloitin nykyisissä työtehtävissä viime syksynä, ja kiirettä onkin riittänyt. Avasimme laajennetun ja muillekin kuin omille maidontuottajillemme tarkoitetun meijerimyymälän marraskuussa 2016. Nyt olen onnellisesti uusien ja vaihtelevien haasteiden edessä Maitomaan uudessa myymälässä.

– Maitomaalla olen yksi konkreettinen linkki meijerin ja maidontuottajan välillä –  olen se joka vastaa puhelimeen, kun jotakin tarviketta kaivataan navetalle ja laitan maitoautokuskien kyytiin tarvittavat tuotteet. Meijerimyymälästämme saa oman meijerin ja yhteistyömeijereiden elintarvikkeet, rehut ja lisärehut, navettatarvikkeet, pesuaineet ja kaikkea maataloudessa yleisesti tarpeellista välinettä. Avoimena kutsuna kaikille: saa tulla käymään myymälällä!

Molemmat naiset ovat sitä mieltä, että opiskeluaika Tarvaalassa oli mahtavaa, kun pienellä kampuksella kaikki tunsivat toisensa, opettajista eri vuosikurssien oppilaisiin. Opiskeluajoilta kertyi paljon mukavia muistoja ja hyviä ystäviä matkaan.

– Esimerkiksi ulkomaanharjoittelut kannattaa ehdottomasti kokea, mainitsee Heidi, joka suoritti ulkomaanharjoittelunsa Virossa, Saarenmaalla vaellusratsastuksia vetäen.

– Jo opiskeluaikana kannattaa luoda kontakteja yritysten ja eri toimijoiden kanssa, koska niistä voi sitten olla hyötyä myöhemmin työelämässä.

Lopuksi Heidi ja Milla toivottavat kaikille tuleville agrologeille tsemppiä kevään opintoihin!