Mustankorkean biokaasulaitoksella

Perjantaina 12.5. vietettiin Bika-hankkeen Biokaasun avoimet ovet -iltapäivää. Jyväskylän Mustankorkealla oli mahdollisuus tutustua uuden biokaasulaitoksen esittelykierrokseen. Havainnollisen kierroksen veti laitoksen toteuttajan, BioGTS Oy:n projektipäällikkö Arvo Viertola.

Laitoksen toiminta käytiin läpi kronologisesti biojätteen kulkusuunnassa. Jäteautot tuovat biojätteen hajuhaitat rajaavaan suljettuun tuulikaappiin, josta purkavat biojätteen alas säilytystankkeihin. Automaattinen koura nostaa biojätteen käsittelylinjalle, jossa jäte murskataan. Magneetti poimii massasta metallit, kuten aterimet yms. ja seula poimii jätteestä kevyen materiaalin, kuten muovit. Biokaasuksi jalostettava biojäte pumpataan hygienisoitavaksi tunnin ajaksi 70 asteeseen.

Jäteautot tuovat biojätteen suljettuun tuulikaappiin terminaaliovien kautta.

Mustankorkean biokaasulaitokselle biojätemassaa tulee koko Keski-Suomen alueelta. Biokaasua tuotetaan tällä hetkellä neljässä kuivaprosessireaktorissa. Jokaiseen reaktoriin tulee kaksi syöttöä: toisesta tulee biojätepohjainen massa ja toisesta jätevesiliete. Jätettä kulkee reaktoriin tauotta 500 kiloa tunnissa. Yksi reaktori on 30 metrin pituinen, 400 kuutiometrin kokoinen tunneli, jossa metaanikaasu kehittyy 40 asteessa. Järjestelmä toimii tulppavirtausperiaatteella. Prosessi toimii täysin automaattisesti, ihmisapua tarvitaan vain hälytystilanteissa.

Biokaasureaktori on 30 metriä pitkä tunneli. Valkoisten levyjen kohdalla on sekoittimet.

Biojätemassan päällä on metrin korkea ilmatila, josta metaani kerätään putkistoon maan alle. Jätteen lisääminen tapahtuu automaattisesti, kun reaktorin metaanitaso laskee. Massaa käännellään reaktorissa olevilla sekoittimilla. Mikrobitoiminta kestää noin kuukauden, minkä jälkeen metaanin tuotanto lakkaa.

Biokaasureaktorin jäännösmateriaali jatkaa kompostointilaitokseen, jossa kuiva-aine ja ravinteet hyödynnetään mullan muodossa. Prosessin typpipitoinen rejektivesi varastoidaan kaasuvarastoihin ja voidaan hyödyntää lannoitteena.

Biokaasu siirtyy putkistoa pitkin 300 kuutiometrin kokoisiin, pyöreisiin huputettuihin varastosäiliöihin. Säiliössä on kaasukupu ja sääsuoja erikseen. Säiliöstä raakakaasu otetaan käyttöön, ja tarvittaessa ylimääräinen kaasu poltetaan pois soihdussa.

Biokaasusäiliö-allas vielä ilman kupua.

Ensimmäinen biokaasun käyttökohde on laitoksen oma 1 megawatin lämmitysjärjestelmä. Kaasu kiertää kaasukeräämön aktiivihiilisuodattimen kautta liikennebiokaasun tankkauspisteeseen. Tällä hetkellä Mustankorkealla tankataan vain jäteautoja, mutta jatkossa tankkauspiste on avoin kaikille. Siirrettävää kaasua varten on käytettävissä kaksi 3000 kg:n siirtokonttia.

 

Biokaasun tankkauspistooli.

 

Tankkausohjeita tankkauspisteellä.