Tee sitä mitä haluat

Kun kaksi vuotta sitten hyppäsin opintovapaalle opiskelemaan monimuotona agrologiksi, minulla oli jokseenkin epämääräinen visio olemassa olevan kaupallisen osaamiseni ja luonnonvara-alan opintojen tarjoaman uuden osaamisen yhdistämisestä. Kokopäiväisenä opiskelijana sadan opintopisteen lukuvuosivauhdissa viikot ja kuukaudet ovat lentäneet ja oppia on tullut tuutin täydeltä. Sydän sykkii suomalaisen maaseudun puolesta ja biotalouden mahdollisuudet herättävät uutta inspiraatiota.

Messuhommissa Farmari-näyttelyssä Seinäjolla. (Kuva: Mari Niskanen)

Palaset ovat loksahdelleet opintojen loppua kohden uskomattomalla tavalla kohdalleen. Liikennebiokaasuun liittyvä opinnäytetyön aihe löytyi tutusta yritysverkostosta ja vahvisti osaamista uusiutuvien energialähteiden osalta. Räätälöityyn opintojaksosuoritukseen liittyvän haastattelun kautta sain kontaktin nykyiseen esimieheeni ja yht’ äkkiä huomasinkin olevani jo uuden toimialan verkostoissa.

Erikoistumisharjoittelupaikan valinta teetti muutaman mutkan, mutta ahkeran kontaktoinnin kautta päädyin yhteisen tahtotilan myötä Envitecpolikseen. Tässä yhteydessä on muistutettava, että itse on oltava aktiivinen, harjoittelupaikkaehdokkaat kannattaa taustoittaa huolellisesti etukäteen eikä omaa osaamista kannata piilotella. Näillä eväillä saa vältettyä suurimmat sudenkuopat, ja työsuhteen kysyntä ja tarjonta kohtaavat.

Kahden vuoden takainen epämääräinen visio on nyt totta. Työskentelen Envitecpoliksen Maanosaaja- ja HELMET-hankkeiden viestinnän ja sisällöntuotannon parissa, ja puhkun intoa. Rajapinta maanviljelijöiden ja talliyrittäjien kanssa mielekäs, ja tuoreet opinnot tarjoavat hyvän osaamispohjan mm. ravinnekierron ja pellon kasvukunnon parissa työskentelyyn.

Tulonmenetykset, tuskaiset tenttiin lukemiset ja epätoivoiset opintojaksojärjestelyt unohtuvat, koska opiskelu on ollut muutoin kannattava sijoitus ja avannut uusia mahdollisuuksia työelämään sekä itsensä toteuttamiseen mielekkäiden asioiden parissa. Kirsikkana kakun päällä on harjoittelun jälkeen jatkuva vakituinen työsopimus ja mahdollisuus suorittaa viimeiset opintojaksot työn ohessa päätökseen.

Kaikille viljelijöille ja agrologiopiskelijoille hyödylliseen 250 videon materiaalipankkiin, Maanosaajan Materiaaliaittaan voit rekisteröityä täältä.

HELMET hevosenlanta menestystarinoiksi -hankkeesta voit lukea lisää täältä.

Opiskeluintoa kaikille!

Maanosaaja härkäpapukasvuston mittatikkuna. (Kuva: Satu Manninen)