BioKas –hankkeen koetoiminta käynnistyi

Tiina Siimekselä sekä Samuli Lahtela JAMKista ja Sanna Kukkonen LUKEsta valmistivat kasvualustaseoksia Tarvaalan Biotalouskampuksella.

BioKas – Kierrätyspohjaiset kasvualustaratkaisut -hankkeen koetoiminta käynnistyi Tarvaalan Biotalouskampuksella koeseosten valmistuksella. JAMKin ja LUKEn yhteistyönä kasvualustoja valmistettiin yhteensä 24 erilaista seosta, joiden koostumusta ja laatua testataan aluksi ilman kasveja JAMKin koehallissa Tarvaalassa. Parhaat seokset valitaan kasveilla tehtäviin jatkokokeisiin LUKElla. Kesäkuussa käynnistyneessä hankkeessa on tehty heti alkumetreistä lähtien tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa ja etsitty sopivia sivujakeita kasvualustoihin. Hankkeen tavoitteena on kehittää uudenlainen, kierrätysmateriaaleista ja teollisuuden sivuvirroista valmistettu biologisesti hajoava kasvualusta kaupunkiviljelyyn. Kaupunkiviljely on maailmalla kasvava trendi, koska ihmiset haluavat yhä useammin syödä lähellä tuotettua ja terveellistä ruokaa.

BioKas -hanke on Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR), Maiju ja Yrjö Rikalan puutarhasäätiön, yritysten sekä JAMKin ja LUKEn rahoittama kehittämishanke, joka toteutetaan ajalla 1.6.2017 – 31.3.2020. JAMK vastaa hankkeen toteutuksesta yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (LUKE) sekä useiden keskisuomalaisten yritysten kanssa.

Hankkeen etenemisestä kerrotaan tällä blogi-palstalla, JAMK, Agrologit, Facebook-sivuilla sekä erilaisissa tiedotteissa ja tapahtumissa.

– Tarja Stenman, projektipäällikkö, 040-5852197, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti