Agrologiopiskelijoiden käytännönharjoittelua Valtran ja Hankkijan traktoreilla

Uudet agrologiopiskelijat aloittivat syksyllä nelivuotiset opintonsa käytännönviikoilla. Harjoitteluun kuului mm. pelto- ja navettatöitä sekä traktorilla ajoa.

Biotalousinstituutti sai käyttöönsä traktoriharjoittelua varten laitteistoa Valtralta sekä Hankkijalta. Opiskelijat pääsivät hyppäämään Deutz Fahrn, John Deeren sekä Valtran rattiin.

 

 

Traktoreihin tutustuttiin ensin perusteellisesti opettajien johdolla. Perehdytyksen jälkeen päästiin vihdoin tositoimiin ja harjoittelemaan niin ajoa kuin laitteiden kytkemistä! Jokaisen täytyi läpäistä harjoittelun jälkeen kaksi käytännön koetta. Ensin piti osata kytkeä traktoriin lumilinko työturvallisuutta noudattaen. Toisessa kokeessa keskityttiin ajotaitoihin. Tynnyreillä oli rajattu ajoharjoittelukentälle kaksi ”hallia”, joista toisessa oli traktori ja toisessa peräkärry. Opiskelijan piti ensin ajaa traktorilla ”hallista” ulos ja kytkeä etukuormaimeen kauha. Harjoitus jatkui hakemalla toisesta ”hallista” peräkärry traktorin vetokoukkuun ja ajamalla kärry ulos. Tämän jälkeen kärry peruutettiin toiseen halliin ja kauha irrotettiin. Lopuksi traktori ajettiin ”halliin”, jossa kärry oli alun perin ollut.

 

 

 

 

 

 

Ajoharjoittelua tehtiin yksilöllisten tarpeiden mukaisesti niin kauan, kuin se kunkin kohdalla oli tarpeen. Kun kaikilla oli tiedossa harjoittelutehtävät, saivat opiskelijat lähteä vapaasti ajelemaan ja harjoittelemaan.

Harjoitellessa kopissa oli usein pelkääjän paikalla kaveri ja hytti oli täynnä puheensorinaa ja käkätystä! Kelloa vastaan ajaminen tahtoi välillä nostaa tunteet pintaan ja onnistuneiden suoritusten jälkeen nähtiinkin useita railakkaita tuuletuksia. Saattoipa se kello joskus lähteä ihan salaa käyntiinkin niin homma saatiin pakettiin ilman turhaa jännitystä 🙂 Homma näytti mukavalta, porukka viihtyi ja saatiin hyviä onnistumisen elämyksiä. Sateinen sääkään ei kiusannut muita kuin kentällä seisovia opettajia.

Opiskelijat olivat innoissaan päästessään kokeilemaan uusien, nykyaikaisten ja erilaisten koneiden käyttöä. Traktoriajo oli mieluisaa puuhaa ja opiskelijat pitivät traktoriharjoittelua hyvin järjestettynä. Ilman ulkopuolisten tahojen apua ajoharjoittelu ei olisi onnistunut – tästä iso kiitos yhteistyökumppaneille Hankkijalle ja Valtralle!

Valokuvat: Janika Masti, Jussi Nissi, Henna Pitkänen ja Antti Paunonen

Kirjoittaja: Tanja Minkkinen, suunnittelija, viestintä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu