Jotain aivan muuta.

”Mitä tarkoittaa biotalous? Mikä on agrologi ja mihin sellainen työllistyy?”

Nämä olivat ensimmäiset ajatukseni kun avasin sähköpostini edellisessä työpaikassani Etelä-Savon pelastuslaitoksen toimistohuoneessa. Olin hakenut ammattikorkeakoulujen yhteishaussa ensihoitajaksi mutta pääsykokeisiin preppaaminen ei ollut mennyt niinkuin Strömsössä ja sähköpostissani oleva viesti ilmoitti, etten ollut tällä kertaa tullut valituksi. Sähköpostin loppupuolella oli ilmoitus, jonka mainoksessa kerrottiin Saarijärven Biotalousinstituutista, jossa voi opiskella luonnonvara-alaa. Ammattinimike agrologi herätti mielenkiintoni ja hetken päästä löysin itseni selailemasta JAMK:n sivuja. Sain otettua selvää mitä agrologi tekee ja mitä opiskelut pitivät sisällänsä. Suljin tietokoneen ja suuntasin kohti lepotiloja. Jokin pienen pieni opiskelukipinä oli syttynyt  mielessäni ennen kuin painoin pääni tyynyyn.

Seuraavana aamuna työvuoroni loputtua, palasin vielä työpaikan koneelle, avasin sähköpostini ja menin uudestaan lukemaan Biotalousinstituutin sivuja. Huomasin, että virallinen yhteishaku oli mennyt mutta samalla selvisi, että minun olisi mahdollista opiskella avoimen ammattikorkeakoulun kautta ja aloittaa samaan aikaan opinnot kuin muutkin aloittavat opiskelijat. Avoin puoli tarkoitti sitä, että maksaisin opinnoistani ja kun saavutan tietyn verran opintopisteitä, voin hakea tutkinto-opiskelijaksi.

10 vuotta työskenneltyäni ensihoidon parissa oli tullut tiensä päähän. Pitkän aikaa olin miettinyt jatko-opintoja ja mahdollinen alan vaihto oli myös käynyt useamman kerran mielessäni. Olisihan se hienoa, jos saisin jotain muutakin perspektiiviä elämääni ja nyt siihen oli loistava tilaisuus. Työsopimukseni loppui syyskuussa ja opiskelut alkoivat jo elokuussa, joten tämä tarkoitti sitä, että hetken aikaa olisi hieman rankempaa.

Pääsin töistä kotiin, avasin jälleen koneen mutta tällä kertaa täytin opintoihin liittyvät lomakkeet sekä maksoin lukukausi maksuni, nyt ei ollut enään paluuta menneeseen.

Nyt olen opiskellut 2 vuotta Saarijärvellä, enkä ole katunut päivääkään alan vaihtoa. Viralliseksi tutkinto-opiskelijaksi pääsin käytyäni pääsykokeissa ja avoimen puolen käydyt opinnot liitettiin tutkintooni. Minulla ei ole aiempaa taustaa, eikä tietoa luonnonvara-alasta mutta se ei ole lannistanut opiskeluintoani. Saatan kysellä paljon ja tarvitsen ehkä enemmän aikaa asioiden ymmärtämiseen kuin muut mutta luokkatoverini ovat olleet ihailtavan ymmärtäväisiä ja avuliaita kohdallani, eikä minulle ole kertaakaan tullut ulkopuolinen olo taustani vuoksi. Nöyrä kiitos ja kumarrus kuuluu siis jokaiselle luokkatoverille, muille koulukavereille ja opettajille ymmärtäväisyydestä sekä opintosihteeri Merjalle, joka on joutunut täyttelemään ison liudan lappuja ja raapustelemaan allekirjoituksia takiani.

Olen saanut kokea tämän koulun myötä lukemattoman paljon uusia asioita traktorilla ajosta bioenergian tuottamiseen ja kaikkea siltä väliltä. Parasta koulussamme on se, että voin hiihdellä villasukissa sisätiloissa, eikä kukaan pidä sitä ihmeellisenä asiana.

Kampuksemme saattaa jonkun näkökulmasta olla pieni ja vaatimaton mutta sen seinien sisäpuolella käsitellään isoja ja tärkeitä tulevaisuutta koskevia asioita.

Tämän tekstin pohjalta voin suositella jokaiselle kokeilemaan jotain aivan muuta ja hyppäämään kohti tuntematonta.

-Saana-