Söpöysvaroitus!

Toisen vuosikurssin agrologiopiskelijoiden ohjelmassa on tuotantoeläinten ruokintaa, jalostusta terveydenhuoltoa ja hyvinvointiasioita. Opintojakso on laaja ja asiaa on paljon. Pintaraapaisuksi se jää, mutta jotakin varsin todellista tehtiin viime maanantaina. Ryhmän kohteena oli POKEn lampola. Siellä on parhaillaan karitsointiaika ja se näkyi ja kuului. Tavoitteemme oli tutkia lampaiden rakenteita ja valintakriteereitä. Tunnilla olimme ennakkoon käyneet läpi hyvän lampaan ominaisuudet, joten karsinassa tiesimme, mitä teimme.

Uuhien määrä on lisääntynyt kymmenessä vuodessa yli 11000 tuhannella uuhella (vuonna 2017 oli 75200 uuhta), mutta siltikään kotimainen lampaanlihatuotanto ei kata kysyntää. Suomessa tuotettiin vuonna 2017 1,35 milj. kiloa lampaan lihaa ja tuonti oli vuotta aikaisemmin 2,5 milj. kiloa. Tuotannon kasvulle olisi vielä mahdollisuuksia.
Liha ei ole ainoa tuote, mitä lampaasta saadaan. Suomenlampaan villa on laadukasta ja siitä voi jalostaa erilaisia tuotteita. Villan laadun arviointi on yksi valintaperuste ja niinpä tutkimme lampolassa myös villan laatua.

Yksi oli ylitse muiden. Toivottavasti yhden jos toisenkin opiskelijan mielessä häivähti lampolan perustaminen, kun näimme nämä alla olevan kaunokaiset!