Ötökkäravintola á la VinsectS

Miltä kuulostaisi iltapalana texmex-sirkat ja lisukkeena kuhnurintoukat Cricket Crackereilla eli sirkoilla höystetyillä suolakekseillä? Amazing Keski-Suomi-kisan osanottajat pääsivät maistelemaan.

Amazing Keski-Suomi oli 24 tuntia kestänyt Amazing Race -tyyppinen kisa, joka järjestettiin 18.-19.5.2018 ja jonka tavoitteena on tehdä Keski-Suomea tunnetuksi kotimaassa ja maailmalla. Kisaamassa oli viisi neljän hengen someorientoitunutta joukkuetta, mukana myös Keski-Suomen oma haastejoukkue. Nimensä mukaisesti kisareitti kulki Keski-Suomessa ja reitin varrella kisailijoiden oli suoritettava erilaisia tehtäviä. Kullakin joukkueella oli käytössään biokaasuauto ja voittaja oli nopeimmin maaliin tullut joukkue.

Kun Hanna kyseli keväällä, olisiko VinsectS- hankkeella ideoita ja halua ottaa yksi kisatehtävä järjestääkseen, olimme heti innolla mukana. VinsectS – Hyönteistalous osana Viitasaari-Saarijärvi seutukunnan kiertotaloutta –hanke (EAKR) keskittyy mustasotilaskärpästen kasvatukseen kiertotalouden näkökulmasta eikä niinkään ihmisravinnoksi, mutta hyönteisalan tunnettuuden ja hyönteisruuan käytön edistämiseksi tahdoimme olla mukana tässä hauskassa tapahtumassa. Siis tuumasta toimeen ja eipä aikaakaan, kun idea Pop Up -ötökkäravintolasta oli syntynyt ja Jarno hankkinut jo ensimmäiset sirkkamaistiaiset Biotalousinstituutin kahvipöytään.

Koska kisareitin ja –tehtävien piti pysyä salassa kilpailijoilta ja yleisöltä ennen varsinaista koitosta, oli tehtävän valmistelu hyvin salaista ja vaivihkaista puuhaa. Onneksi rekvisiitta ötökkäravintolaan löytyi koristeita ja kokkiasua lukuun ottamatta omasta takaa pääosin Jarnon kätköistä ja kokkiasukin saatiin lainattua vähin äänin perhepiiristä. Ainoastaan kuhnurintoukkapakkaus kahvihuoneen pakastimessa taisi herättää uteliaisuutta jossakussa jäätelönhimoisessa, mutta onneksi ehdin hätiin ennen kuin toukat hävisivät nälkäisiin suihin.

Kilpailijoiden oli määrä tulla Tarvaalan tehtäväpisteelle perjantai-iltana puoli kahdeksan tienoilla. Kilpailutehtävät keskittyivät Sinisen talon ympäristöön. Oli valokuvaustehtävä, jossa joukkueiden piti löytää ja kuvata muutama määrätty asia, esimerkiksi mänty, kottikärryt ja pärelehmä. Toisena tehtävänä oli Hannan ruisleipärasti, jossa joukkueiden piti aluksi tunnistaa viiden siemenen joukosta rukiin jyvä. Tämä olikin vaikeaa ja yrityksiä vain yksi, joten moni joukkue joutui tästä tehtävästä sakkokierrokselle kiertämään keskusympyrän kahden hengen puusuksilla ympäri. Tunnistuksesta tai sakkokierroksesta selvittyään joukkueet pääsivät leipomaan ruisleipää Hannan johdolla, tavoitteena saada aikaan virheetön myky.

Kuvat: Tiina Siimekselä (oik.) ja Mansikkapilvi (vas.)

Viimeisenä sitten oli vuorossa VinsectSin pop up –ötökkäravintola Sinisen talon kuistilla, jossa oli tarjolla tuo alussa mainittu Menu á la VinsectS. Onnistuimme mielestäni vallan mainiosti luomaan ravintolaan hienoa kesäillan tunnelmaa; huumaavia tuoksuja muurikkapannulta, letkeää musiikkia, sirkkoja (isoja, mutta ei oikeita) kiipeilemässä siellä täällä, loistavaa palvelua ja herkullista ruokaa. Kiirettäkin piti välillä, kun useampi joukkue oli ravintolassa yhtä aikaa, mutta kaikesta selvittiin. Tehtävä oli suoritettu, kun joukkueen kaikki lautaset olivat tyhjät (ja tarkastus oli tiukka, sirkanjalkaakaan ei saanut jäädä), joukkue oli ottanut selfien VinsectS –hankkeen roll upin edessä ja postannut sen someen tietyillä hastageilla.

Kaiken kaikkiaan Amazing Keski-Suomi ja ötökkäravintola olivat oikein hauska kokemus ja mukavaa vaihtelua normaaliin toimistohommaan. Ja sekä sirkat että kuhnurintoukat olivat oikeasti herkullisia! Seuraavaa, pienimuotoisempaa hyönteistarjoilua olemme suunnitelleet Biotalouskampus –päivään 15.9.18, tervetuloa maistamaan hyönteisruokaa! Syksyllä on luvassa myös mm. hyönteistalouden työpaja kaikille asiasta kiinnostuneille, pysykäähän kuulolla, jos aihe kiinnostaa!

-Tiina Siimekselä, projektipäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti