Vesinäytteenottajan työpäivä

Vesinäytteenottajalle sattuu (joskus kirjaimellisestikin) ja tapahtuu. Yleensä kuitenkin kaikki menee sujuvasti ja rutiinilla. Vesinäytteiden ottamisessa kaikki lähtee liikkeelle tarpeesta, halutaan tietää jotain vedenlaadusta. Kun halutaan tarkkaa tietoa vedenlaadusta, tarvitaan vesinäytteitä, joita voidaan tutkia laboratoriossa. Pelkkä näkö- ja makutestit eivät anna tarkkaa tietoa.

Näytteistä voidaan tutkia hyvin monenlaisia vedenlaadun tekijöitä. Se mitä tutkitaan, riippuu asiakkaan tavoitteista ja tarpeista. Vedestä voidaan tutkia mm. ravinteita, bakteereja, humusta ja leväpitoisuuksia. Kun on tiedossa mitä halutaan tutkia, käydään näytteet ottamissa halutulla hetkelle. Näytteet toimitetaan mahdollisimman pian laboratorioon, jottei näytteissä ehdi tapahtua muutoksia.

Työkuvaan liittyy myös yllättäviä riskitekijöitä. Yhdellä näytteenottoreissulla lasinen vesinäytepullo särkyi käsiin painautuen toisen käden kämmeneen. Tämä johtui pullonsuun jäätymisestä ja siitä että painoin korkkia liian kovasti kiinni. Vesi valui veren kanssa järven jäälle. Ei ollut tullut mieleenkään, että näin voisi käydä.

Mites nyt?

Verta vuoti jonkin verran toisesta kämmenestä ja myös toisen käden sormesta. Olin järvellä, lunta oli paksusti eikä muita henkilöitä ollut. Takaisin autolle rämpimiseen meni noin 10-15 minuuttia. Vedin talvihanskat käteen ja pidin painetta jonkin verran, että vuoto tyrehtyisi.

Mietin vaihtoehtoja:

  • Lähteä terveyshuoltoon (oikea vaihtoehto)
  • Ilmoittaa että näytteenotto ei onnistut kaikilta osin
  • Käydä ottamassa näytteet toisena päivänä uudestaan
  • Hakea uusi lasipullo ja tehdä näytteenotto loppuun.

Tein ratkaisun lähteä Tarvaalaan Biotalousinstituuttiin hakemaan uutta lasipulloa ja tutkimaan käden vaurioita. Tarvaalassa huuhtelin ja poistin lasinsirut haavoista raanavedellä (desinfiointiaine olisi ollut parempi). Teippaukset käteen ja takaisin jäälle. Haavat sidottuna pystyin suorittamaan näytteenoton loppuun. Kuljetin näytteet Jyväskylään laboratorioon.

Tapahtumassa oli varjelus, ettei käynyt pahemmin. Tilanne sai kuitenkin pysäyttämään ja miettimään työturvallisuutta ja omaa elämää. Jos pullo olisi särkynyt viiltäen rannetta olisi voinut käydä pahasti.

Turvallisuusasiat ovat syytä ottaa huomioon ja pyrkiä minimoimaan riskit. Pidetään turvallisuus mielessä!

-Samuli Lahtela, projektiasiantuntija, Jyväskyläan ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti