Onnenlaakson metsäpäivässä mm. nautiskeltiin mahlaa, arvuuteltiin puiden pituuksia ja katseltiin vanhoja sekä uusia koneita

Saarijärvellä Koskenkylän, Lehtolan, Muittarin ja Riekon alueella järjestettiin heinäkuun puolivälissä jo kolmatta kertaa Päivä Onnenlaaksossa –tapahtuma. Tapahtumassa kyläläiset yhdistävät voimansa ja järjestävät ihmisille, jos jonkinlaista koettavaa ja nähtävää. Kaikkiaan eri kohteita tänä vuonna oli 19 kappaletta, joiden joukossa oli muutama täysin uusikin kohde. Tapahtuman suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja tänäkin kesänä kauniin kesäsään innoittamana paikalle saapui parisen tuhatta kiinnostunutta. Tapahtuma ylitti maakunnallisen uutiskynnyksenkin ainakin Keskisuomalaisen ja YLE:n osalta.

Kaihlamäessä Lehtolantien varressa, kohteessa numero 1, vietettiin metsäaiheista ”Metsäpäivää”. Kohteen tarjonta oli vähintäänkin monipuolinen. Tien varteen oli tuotu katseltavaksi ja ihailtavaksi metsäkonekalustoa laidasta laitaan, oli vanhaa itse tuunattua metsäkalustoa traktoreista maastoautoihin, mutta myös täysin nykyaikainen Metsä Multian Ponssen Elk –kuormatraktori. Kaihlamäen nykyisellä isännällä, Jari Kauppisella riitti päivän aikana kerrottavaa koneista kiinnostuneille. Olihan varsinkin vanhemmilla koneilla jokaisella oma tarinansa kerrottavana ja Jari, jos joku näistä koneista osasi myös kertoa.

Toisella puolen tietä, talon puolella oli loput kohteen aktiviteeteista. Pihamaalla oli muun muassa keinupuistoa, pökkelögolfia ja paljasjalkarataa. Nurmikolle koivikon reunaan oli pystytetty myös teltta, josta löytyi mm. kasvien tunnistusta ja tietoa niin Creen Care –toiminnasta kuin metsän kasvatuksestakin. Teltasta sai myös ostaa kuuman kesäpäivän piristeeksi mahlaa ja pettuleipää.

Aivan teltan vierestä lähti leveänä kutsuva metsäpolku koivikon siimekseen. Polun varrella oli kylttejä, joissa kävijöiltä arvuuteltiin lähinnä kyseisen metsän tunnuslukuja kuten puiden pituutta, paksuutta ja tilavuutta. Vastaukset kysymyksiin löytyi aina seuraavasta kyltistä. Kysymysten lisäksi kerrottiin myös metsän historiasta sekä yleistietoa Suomen metsistä ja metsätaloudesta. Olisitko sinä esimerkiksi tiennyt, että kappalemäärältään puolet Suomen puista on alle 2,5 cm paksuja, mutta kokonaistilavuudeltaan puista viidennes on yli 30 cm paksuja? Tai tiesitkö, että kokonaistilavuudeltaan Suomen puustosta vain 16 % on saanut alkunsa viljelemällä? Tämän olet ehkä voinut kuulla aiemmin: Suomessa puuta on yhteensä 2 464 miljoonaa kuutiota ja vuosittain puuta kasvaa lisää 110 miljoonaa kuutiometriä. Tätä tuskin kuitenkaan tiesit: Esimerkiksi 25 m pitkä ja rinnankorkeudelta 30 cm paksu kuusi oksat ja juuret huomioiden, on sitonut itseensä kaikkiaan noin 300 kg hiiltä. Sitoakseen tuon 300 kiloa hiiltä, on puun täytynyt ottaa ilmasta kaikkiaan noin 1,1 tonnia hiilidioksidia. Käytettäessä yksi puukuutiometri rakentamiseen, saadaan vähennettyä kahden tonnin hiilidioksidipäästöt teräs- ja betonirakentamiseen verrattuna. Edellä mainittuja lukuja löytyy Luonnonvarakeskuksen aineistoista.

Koivikon jälkeen metsäpolku vei tuuheana kasvavan 30-vuotiaan istutuskuusikon katveeseen. Yläpuolella rehevänä kasvavat kuuset sulkivat kulkijan täysin sisäänsä. Voimakkaasti varjostava puusto mahdollisti alleen vain paksun, yhtenäisen ja vihreä sammalmaton, jonka päällä oli vaivaton kulkea. Kuusikkoon polku oli tehty karsimalla vain kuusten alaoksia, jotta siellä oli helppo liikkua puhkomatta silmiään. Helteisenä kesäpäivänä kuusikon keskellä oli aivan omanlaisensa maailma. Kuusikon varjossa oli viileää ja edellisen yön sateen myötä myös raikasta. Auringonsäteiden leikitellessä kuusten oksilla, oli tunnelma monen mielestä jopa taianomainen. No metsissä ikänsä liikkuneena, ei asiaa ehkä pitänyt niin eriskummallisena, mutta monelle muulle kokemus saattoi olla jopa silmiä avaava.

Heti kuusikosta ulospäästyään polku vei kohti visakoivikkoa, jossa seassa oli myös kuusia. Visakoivuista oli omat tietoiskunsa ja teltalla oli myös malliksi sahattu visakoivua, joissa komea visakuvio oli nähtävissä. Visakoivikon reunalta polku vei vielä istutetun rauduskoivikon ohitse ja vanhan riihen nurkalta pääsikin jo takaisin pihamaalle.

Metsäpolku alkoi noin 30-vuotiaasta rauduskoivikosta, jonka jälkeen sukellettiin sakeaan kuusimetsään.

Päivä oli onnistunut, ihmisiä riitti tasaisena virtana pitkin päivää ja sääkin oli suotuisa. Metsäpäivän järjestelyissä mukana olivat Maaseudun sivistysliitto, Jamk ja Metsäkeskus. 5E vähähiiliset kylät – sekä Sykettä Keski-Suomen metsiin –hanke.