Yrttejä ja kansanperinnettä

Työelämässä arvostetaan agrologia, jolla on laaja tietotaito ja kiinnostus uusiin ja jopa erilaisiin asioihin. Minulle tämä uusi ja ehkä erilainen asia on yrtit. Oma kiinnostukseni, ja rakkauteni yrtteihin kumpuaa kesän 2018 erikoistumisharjoitteluun, jonka suoritin Frantsilassa.

Mikä yrteissä viehättää? Omasta kokemuksestani niiden monipuolinen käyttömahdollisuus, ja se kuinka helposti niitä löydät metsälenkillä. Metsässä normaalit, jopa välillä rikkakasvina pidetyt kasvit toimivat vanhanajan lääketieteen superyrtteinä, kuten vaikkapa nokkoset ja voikukat.

Jos metsälenkkeily ei kiinnosta tai ei ole mahdollinen, niin mikä olisi parempaa, kuin kasvattaa yrtit itse kotona, ja hyödyntää niitä omassa keittiössään esimerkiksi ruoanlaitossa. Pelkkä ruoanlaitto ei ole se mihin yrttejä olen oppinut käyttämään. Myös kansanperinteen lääkeyrtit ovat tulleet tutuiksi, ja niiden parantava voima on todettu toimivaksi, koska monet sukupolvet kautta aikojen ovat hyödyntäneet yrttejä lääketieteessä ja yhä edelleen niitä käytetään hoitamaan esimerkiksi nyrjähdyksiä (rohtoraunioyrtti), haavoja (niittyhumala ja piharatamo) ja flunssaa (kamomilla).

Tähän upeaan maailmaan minut johdatti Frantsilan iki-ihana omistaja Virpi Raipala-Cormier, joka piti mielenkiintoisen kurssin yrteistä harjoittelun ohessa. Hänen monikymmenvuotinen tietotaito ja kunnioitettava tietomäärä herättävät ihailua ja kiitollisuutta, että jakoi tietonsa kurssilaisten, sekä harjoittelijoiden kanssa. Hän on ollut mentorini yrttien maailmaan, ja antanut hienoa inspiraatiota omalla toiminnallaan, luomalla brändin, jonka tuotteiden teho tulee suoraan suomalaisesta luonnosta.

Itse olen hyvin kiitollinen siitä, että olin mukana alkutuotannossa ja näin koko prosessin kasvin alkumetreistä puintiin asti. Tämä antoi mahdollisuuden itse tarttua toimeen ja kokeilla yrttejä kotona rohkeammin erilaisissa tilanteissa, ja antoi myös mahdollisuuden laajentaa omaa tietotaitoaan jonkin sellaisen asian suuntaan, mitä et voi oppia koulussa luennoilla istuessa tai kirjoista lukemalla.