Learning opportunity: working at a Research and development project of the Pasrea composting system

——  Suomeksi alempana  ——

In the spring 2017 I was first year student searching for a farm to carry out a practice period. I didn’t have any experience of farm work. With the help of a co-student I found an interesting sheep farm to get familiar with the life of a livestock farm. Soon after starting the practice period I got a task to measure the temperature of weird tubes filled with manure. Turned out there was also something else going on than raising sheep…

The start up company located at the farm had started research and develop a forced aeriation composting system that would reclaim heat and ammonia from bedded pack barn. The news being that the animals are living in the system while it is on. The goals of the start up were to find out if this kind of system would be possible to build and could it really work in practice.

The farmer, Eemeli Piesala, had a problem he wanted to solve for all the bedded pack manure users: How to turn the costs of manure handling to profits? He gathered group of open minded people, founded a company, applied for finance from the state key project program for nutrient cycling (Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma) and got the money.

In the beginning all didn’t go as planned. The project workers who were supposed to carry out the project were hired for other jobs at the other side of the country. All but Eemeli. So he needed to form a new group to execute the project plan and that is how I started to work part-time at Pasrea after two weeks of practice at the Piesala farm in April 2017. My tasks were to keep track of paper work needed to be done, take pictures and handle communications, assist with research and development, create posters and what ever needed to be done. I got to attend some seminars, the Okra-exhibition and an international conference.

In the end we made it. The project ran to its end and it was proceeded according to the plan. Three different scale systems were built. The biggest system is working now in the 600 square meter sheep house and producing heat which is used to heat buildings of the farm. More research is needed to find out the best ways to enhance composting process and find the most cost efficient way to collect the ammonium. 

I could never have guessed where the very first contact with a livestock farm would take me. The year gave me a broad view to the field of bioeconomy and nutrient cycling. It was all new, sometimes rough like work is, sometimes frustrating and all together extreamly instructive. I couldn’t have had a better start to my studies!

My advice to all the students: bravely seize the opportunities popping up to your way. You will learn A LOT.

 

Building the largest scale Pasrea composting system.

 

Oppimismahdollisuus: Työskenteleminen Pasrea-kompostorin tutkimus- ja tuotekehityshankkeessa

 Ensimmäisen opiskeluvuoteni keväällä, vuonna 2017, piti suorittaa harjoittelu kotieläintilalla. En ollut aiemmin ollut tekemisissä maatalouden kanssa ja olin täysin uuden edessä. Onneksi opiskelukaveri vinkkasi kiinnostavasta lammastilasta, jonne sainkin mennä oppimaan eläintenhoitoa. Pian kyllä kävi ilmi, että työnkuvaan mahtuu muutakin, huomasin nimittäin mittaavani kummallisten lannalla täytettyjen putkien lämpötiloja jo harjoittelun alkuvaiheessa. Tilalla olikin käynnissä tutkimushanke, jonka myötä sain tilaisuuden tutustua lampaankasvatuksen lisäksi suomalaisen biotalouden hankemaailmaan.

Tilalla oli käynnissä samaisessa paikassa toimivan start up -yrityksen tutkimus- ja tuotekehityshanke, jossa tutkittiin uudenlaisen ilmastukseen perustuvan kompostointijärjestelmän rakennettavuutta ja toimivuutta. Järjestelmän tarkoituksena on mahdollistaa kuivikepohjalannan kompostoituessa muodostuvan lämmön ja vapautuvan ammoniakin talteenotto. Erityistä kompostointijärjestelmälle on se, että se sijaitsee ja toimii eläinsuojassa, kun eläimet ovat sisällä.

Järjestelmän kehittäminen sai alkunsa, kun lampuri Eemeli Piesala halusi ratkaista kuivikepohjalanan käsittelyn haasteita ja muuttaa lannan kuluerästä tuottoa tuovaksi osaksi tilojen toimintaa. Hän keräsi ympärilleen järjestelmän mahdollisuuksista kiinnostuneen porukan, jonka kanssa hän perusti yrityksen ja haki hankkeelle rahoitusta. Rahoitus saatiin hallituksen kärkihankkeena ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta.

Hankkeen aloitus ei mennyt kuitenkaan suunnitelmien mukaan. Hankkeeseen kaavaillusta tiimistä kaikki muut paitsi Eemeli työllistyivät muihin tehtäviin Etelä-Suomeen. Eemelin oli etsittävä hankkeelle uudet tekijät. Näin minä sain osa-aikaisen tehtävän hankkeen hallinnon parissa pariviikkoisen tilaharjoittelun päätteeksi. Hankkeen aikana mm. laskin palkkoja, laadin maksatushakemuksia, otin valokuvia, rakensin tutkimusjärjestelmiä, suunnittelin ja toteutin julisteita sekä tein muuta viestintää. Lisäksi pääsin osallistumaan pariin seminaariin, Okra-maatalousnäyttelyyn ja kansainväliseen konferenssiin.

Hanke päättyi elokuun 2018 lopussa. Se toteutettiin suunnitelman mukaan. Hankkeen aikana rakennettiin kolmen eri kokoluokan järjestelmät, joista suurin toimii 600 neliöisessä lampolassa. Järjestelmä tuottaa lämpöä tilan rakennusten tarpeisiin. Lisätutkimukset ovat vielä tarpeen, jotta kompostoitumisprosessia saadaan optimoitua ja ammoniakin talteenottoon kehitettyä taloudellisesti kannattava menetelmä.

En tosiaan arvannut, mihin lyhyt harjoittelu lammastilalla voisi minut viedä. Se tarjosi ensikosketuksen kotieläintalouteen, mutta johti lopulta syventävään oppiin yrittämisestä ja biotalouden alasta. Vuosi oli vaihteleva ja paikoin rankka sekä turhauttava mutta kaikin puolin erittäin opettavainen ja antoisa. En todellakaan voi kuvitella parempaa aloitusta opinnoille.

Pointti: Tartu eteen tupsahtaviin mahdollisuuksiin. Ne voi antaa vaikka mitä, vaikka et vielä tietäisi mitään siitä, mihin olet ryhtymässä. Rohkeutta!