Biotalous on ratkaisu

Vastuunkanto ympäristön ja ilmaston tilasta on koko ihmiskunnan asia. Me suomalaiset olemme etuoikeutettuja, sillä voimme päivittäin tehdä myönteisiä ilmastotekoja. Jo pienillä teoilla ja valinnoilla on mahdollista vaikuttaa. Toki kestävällä tavalla toimiminen haastaa mukavuudenhaluamme: autolla naapuriin ehtii nopeammin, lämpimässä suihkussa on ihana rentoutua pitkään ja homehtunut leipä on helppo nakata roskakoriin. Ja aina on helpompi sysätä vastuu ilmastoteoista muille tai muualle.

Olemme pitkään eläneet fossiilitalouden aikaa, nyt on biotalouden vuoro. Biotalous on uusiutuvien luonnonvarojen ja kierrätettävien materiaalien kestävää käyttöä. Se ei tuhlaa luonnonvaroja. Biotalouteen kuuluu maatalous, metsätalous, kalatalous, elintarvikeala, bioenergia ja kaikki biopohjaiset tuotteet. Se pitää sisällään metsävarat ja puuraaka-aineen (vihreä biotalous), vesivarat, vesiekosysteemin ja kalat (sininen biotalous), peltobiomassat, eloperäiset jätteet ja lannan (keltainen biotalous) sekä biojalostamot ja korkean lisäarvon tuotteet (punainen biotalous).

Suomi ja suomalainen maaseutu on planeetan paras paikka tehdä biotaloutta. Olemme edelläkävijöitä uusiutuvan energian tuotannossa ja käytössä. Yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa olemme maailman puhtaimman energian tuottajia. Kestävällä metsänhoidolla on tavoiteltu jatkuvaa kasvun lisäystä, jolloin biomassan määrä kasvaa metsässä. Metsät ovatkin ratkaisevassa asemassa ilmastonmuutokseen hillitsemisessä.  Puusta saa tulevaisuudessa lähes kaikkia niitä tuotteita, joita nyt tehdään öljystä.

Myös pelto voi toimia hiilinieluna ja ilmastonmuutoksen hillitsijänä. Jotta kasvillisuus sitoo hiiltä maanpinnan päälle ja juuristoon, on maa pidettävä kasvukunnossa. Ja jotta meillä riittää syötävää, tarvitsemme osaajia tuottamaan meille puhdasta, kotimaista ruokaa. Suomalaisen ruuan suosiminen on ilmasto- ja ympäristöteko. Koska meillä sadanta on suurempaa kuin haihdunta, emme kärsi vesipulasta eivätkä pellot yleensä tarvitse kastelua. Suomessa ruuan tuotanto on ekologisesti kestävämpää kuin alueilla, joilla vähäiset vesivarat joudutaan käyttämään peltojen keinokasteluun tai karjatalouden käyttöön.

Arki on täynnä valintoja ja päätöksiä: mitä ostat, mitä syöt, miten lajittelet jätteesi, minne ja miten matkustat. Kannustamme jokaista pieniin tekoihin omassa arjessa. On hyvä tutustua asioihin laajasti, tutkia ja ottaa selvää. Tulevaisuus kaipaa tekijöitä: kouluttaudu siis aloille, joissa voit olla luomassa ratkaisuja, joilla muutetaan maailmaa paremmaksi. Tarvaalan Biotalouskampuksella, elävän ja kehittyvän maaseudun ytimessä, tehdään laajaa koulutus-, tutkimus- ja kehittämistyötä tälläkin hetkellä. Biotalous, kestävä kehitys, kiertotalous, resurssitehokkuus ja vähähiilisyys ovat tämän päivän ja tulevaisuuden ratkaisujen avaimia. Tervetuloa tekemään kanssamme tulevaisuutta!

Anna-Maija Koskenlahti, POKE / Luonnonvara- ja ympäristöala, Tiina Siimekselä, JAMK / Biotalousinstituutti

Tarvaalan Biotalouskampus

 

Ilmastotekoja arkeen:

Asuminen ja energia:

 • oikea sisälämpötila säästää lämmityskustannuksia ja vähentää päästöjä
 • hyödynnä mahdollisuuksien mukaan uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä
 • säästä sähköä, älä läträä suihkussa

Liikkuminen:

 • pyöräile tai kävele lyhyet matkat
 • käytä julkista liikennettä aina kun se on mahdollista
 • matkaile kotimaassa, lennä harkiten (yhden Phuketin lennon päästöillä perhe autoilee yli 10 vuotta)

Ruoka:

 • syö sen verran kuin jaksat, vältä ruokahävikkiä à turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä
 • kasvata tai kerää osa omasta ruuastasi (superfoodia löytyy lähimetsästä)
 • suosi kotimaista kausiruokaa ja kasvispainotteisuutta
 • kuljetukset ja ostosmatkat tuottavat myös päästöjä: kuinka kaukaa ruokasi lentää lautaselle (esim. avokado)?

Kuluttaminen:

 • uutta, kierrätettyä vai käytettyä
 • jos jokin on rikki, voiko sen korjata?
 • mieti etenkin vaatteita ostaessasi, mistä ne tulevat
 • kestävät ja laadukkaat valinnat, irti kertakäyttökulttuurista
 • tavaroita ja vaatteita voi myös lainata, ei omistaa

Jätteiden lajittelu:

 • jätteiden lajittelu pienentää ilmastokuormaa
 • palauta panttipullot kauppaan, kierrätä tekstiilit ja paperijäte, toimita vaaralliseksi luokiteltu jäte asianmukaisesti jatkokäsittelyyn
 • kierrätä myös muovipakkaukset, lasipakkaukset, pienmetallin sekä kartonki- ja pahvipakkaukset
 • hyödynnä kompostoria biojätteen käsittelyssä

Linkkejä:

https://elamantapatesti.sitra.fi/

https://www.sitra.fi/aiheet/ilmastonmuutos/

https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/ilmastonmuutos/

https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/ruoka-ja-ravitsemus/ruokahavikki/

https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/vastuullinen-ruoka/ekokokki/ymparisto-lautasella/

https://www.sitra.fi/caset/oletko-kuullut-suihkuhaasteesta/

https://vimeo.com/123301132