Keksinnöissä löytyy

Kansan syvistä riveistä pulppuaa uusia ideoita ja keksintöjä, kun siihen vain annetaan mahdollisuus. Käynnissä olevassa BIND –Bioinnovaatioiden edistäminen -hankkeessa on keksintöraadin pöytään tuotu monenlaista ”tarjottavaa”. Konseptiin kuuluu, että jatkoon valituille ideoille valitaan kehittäjäkumppani, sparraaja, joka yhdessä idean esittäjän kanssa lähtee työstämään asiaa eteenpäin. Tarjolla on myös rahoitusta tarvikehankintoihin ja ulkopuolisten asiantuntijoiden hyödyntämiseen. Hyviä elementtejä, joihin pöytälaatikkokeksijöillä yleensä ei ole mahdollisuutta. Tätä tilaisuutta sinunkin mahdollisena keksijänä tai keksijän sukulaisena tahi ystävänä kannattaa hyödyntää. Nyt on ”hyvä sauma”.

Minulle on osunut ehkä koulutustaustastani johtuen pari metsätalouteen liittyvää, erittäin mielenkiintoista kehitelmää. Toinen liittyy puuntaimien suojaukseen ja toinen luonnontuotteiden keruuseen. Näissä on myös sparraaja saanut liukastella mukavuusalueensa reunoilla, ja laittaa mielikuvituksensa täysillä peliin. Ideoihin liittyvät haasteet ovat tulleet todella lähelle, ne pyörivät päässä myös vapaa-ajalla. Perheen koira on saattanut ihmetellä, miksi isäntä pysähtyy kesken vauhdikkaan metsälenkin, ja höpisee omituisia, kuten ”Voisikohan siihen lisätä jonkin hajusteen hirvien karkottamiseksi”. Parhaiden ideoiden sanotaan olevan niin yksinkertaisia, että oikein harmittaa, miksi itse ei ole tullut sitä keksineeksi. Niin näissäkin minun kohdalleni tulleissa ideoissa.

Kevään ja kesän myötä pääsemme laboratoriovaiheesta ulos luontoon testaamaan kuinka toimivia keksinnöt ovat oikeissa olosuhteissa. Tavoitteena on, että istutetuille puuntaimille olisi entistä tehokkaampi, edullisempi ja ergonomisempi suojausmenetelmä.  Vastaavasti luonnontuotteiden keruuseen olisi tarjolla kaikkien kukkarolle sopiva tehokas menetelmä, joka nostaisi niiden keruumäärät ja sitä kautta hyödynnettävyyden uudelle tasolle. Toivottavasti lumet sulavat nopeasti, niin pääsemme tositoimiin.

Tapani Sauranen, projektipäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti

PS. Lisätietoja BIND -hankkeesta löytyy osoitteesta: https://biotalouskampus.fi/bind/