Levän kasvatusta Biotalouskampuksella

Mikä ihmeen Spirulina?

Spirulina on siniviherlevä (syanobakteeri), joka on saanut nimensä mikroskooppisesta spiraalimaisesta rakenteestaan. Levämassa koostuu yksisoluisista eliöistä.

Tarvaalan Spirulinan tarinan alku

Spirulina-levää tilattiin Amerikasta Tarvaalaan vuonna 2017. Levää on kasvatettu akvaariossa, jossa se saa tarvitsemansa valon, lämmön, ravinnon ja puhtaan veden. Ilmapumppu kierrättää levävettä, jolloin levä ei pääse muodostamaan ei-toivottuja tihentymiä.

Leväviljelmän perustamisvaihe vaati jonkin verran työtä, mutta kun kasvusto oli saatu hyväksi ja kasvuolosuhteet sopiviksi, levä on ollut helppohoitoinen. Nykyisin levää tarvitsee ajoittainen vain harventaa ja sen yhteydessä lisätä vettä ja ravintoa akvaarioon.

Spirulina kasvaa hyvin nopeasti oikeissa olosuhteissa. Tarvaalassa levän kasvua onkin jopa jouduttu hillitsemään, koska levälle ei ole suoraa käyttökohdetta ja harvennus vaatii jonkin verran työtä.

Ruuaksi? Vai johonkin ihan muuhun?

Terveysvaikutuksistaan tunnettua Spirulinaa kutsutaan todelliseksi superfoodiksi. Vihreää mönjää ollaan Tarvaalassakin maistettu ensimmäisestä ”sadonkorjuusta”. Maku yllätti mauttomuutensa puolesta. Levää ei tosin syödäkään yleensä maun vuoksi, vaan oletettujen terveysvaikutusten takia. Tällä hetkellä kasvava levä ei enää kelpaa ihmisravinnoksi, koska sitä ole kasvatettu riittävän hygieenisesti. Joten paikallista Spirulina-levää ei vielä ainakaan hetkeen ole tarjolla ravintola Tähkässä…

Yleisesti levätuotannon potentiaali on huomattu maailmanlaajuisesti ja sille kehitetään jatkuvasti uusia käyttökohteita. Levästä voidaan mm. tuottaa biopolttoaineita ja erilaisia biokemiallisia yhdisteitä, puhdistaa jätevesiä jne. Tarvaalankin levää on käytetty tutkimustoiminnassa ja uuden liiketoiminnan kehittämisessä. Leväakvaario toimii mielenkiintoisena esittelykohteena vierailijoille. Vihreä levämassa onkin herättänyt kysymyksiä ja mielenkiintoa.

Samuli Lahtela, Projektiasiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti