Ghanassa juhlitaan viljelijöitä, tehdään sama Suomessakin!
Tänä vuonna alkaneen nelivuotisen kestävän sanitaation kehityshanke Ghanassa –hankkeen toinen työmatka sijoittui marras-joulukuun vaihteeseen. Tällä kertaa agendalla oli mm. henkilökunnan koulutuspäivä, sidosryhmätapaamisia ja hankkeen aktiviteettien hallinnointiin liittyviä tehtäviä. Yksi aktiviteeteistä on kestävän sanitaation tietoisuuden levittäminen erilaisissa tapahtumissa mm. Farmers´ Day näyttelyssä.
Täällä Ghanassa maanviljelijöillä on oma kansallinen juhlapäivä Farmers´ Day, joka on myös valtakunnallinen vapaapäivä. Sitä juhlittiin tänä vuonna 35. kerran ja valtakunnallinen päätapahtuma oli Ho:n kaupungissa Jubilee parkissa Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Ghanan presidenttikin saapui paikalle ja päivän aikana juhlapaikalla pidettiin puheita ym. seremonioita sekä palkittiin ansioituneita viljelijöitä.
Tapahtuma muistutti Suomen KoneAgriaa tai maatalousnäyttelyitä. Puistossa oli runsaasti näytteilleasettajia ja suurin edustus oli maataloustuotteilla, lannoitteilla ja kasvinsuojeluaineilla. Näyttelyssä esiteltiin myös uusia viljelykasveja tavanomaisten ghanalaisten viljelykasvien rinnalla. Esillä oli myös modernimpaa teknologiaa, kuten aurinkopaneeleilla toimiva kastelujärjestelmä ja kasvulannoitteita peltokasveille lennättäviä droneja.
Konekalustoa oli KoneAgriaa huomattavasti vähemmän, mutta silti useampi tunnettu traktorimerkki oli edustettuna. Valtraa ei kuitenkaan näkynyt. Pienempiä koneita, kuten kylvökoneita ja mönkijöitä, oli näyttelyssä enemmän. Eläviä eläimiäkään ei oltu näyttelyssä unohdettu. Esillä oli kaloja, vuohia ja kanoja.
Kuten markkinameininkiin kuuluu, paikalla oli myös erilaisten tuotteiden myyjiä; vaatteita, koruja, syötävää ja juotavaa. Erikoisimmasta päästä ruokia oli kanikebab-vartaat ja juotavista palmuviini.
Ghanalaisilla projektipartnereillamme, Ho:n kunnan ympäristöterveysosastolla ja Ho:n teknillisellä yliopistolla, oli näyttelyssä yhteisosasto. Osastolla esiteltiin virtsan erottelevista kuivakäymälöistä saatua kompostia, kompostilannoitteella kasvatettuja kasveja sekä virtsalannoitteella ja ilman lannoitusta kasvatettujen maissintähkien kokoeroa. Samalla esittelijät kertoivat kuivakäymälöistä. Osastoon kävi tutustumassa runsaasti näyttelyvieraita.
Oli hienoa nähdä, miten Ghanassa arvostetaan ja juhlitaan viljelijöitä ja ruoantuottajia. Olisikohan syytä meilläkin täällä Suomessa?
Tuija Manerus, projektiasiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti
Kestävän sanitaation kehityshanke Ghanassa