Varsoista rahoitukseen – hevostalouden infot vetivät osallistujia

Hevostalousyritykset työllistävät Suomessa noin 15 000 ihmistä, joka on saman verran kuin esimerkiksi Lapin matkailussa. Korona-aika maaliskuussa 2020 toi suuren muutoksen myös hevostoimialalle, koska ravikilpailut lopetettiin Suomessa ja myös monet ratsastusyritykset sulkivat tallien ovet asiakkailta, koska kokoontumisia rajoitettiin. Hevosyritysten hiljeneminen antoi monelle yrittäjälle aikaa osallistua verkon kautta järjestettäviin hevostalousinfoihin. Aiheet olivat hyvin ajankohtaisia ja verkossa oli paljon kuuntelijoita. Huhtikuussa 2020 neljä PÄMÄ-hevostalousinfoa järjestivät Keski-Suomen Hevosjalostusliitto yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin hallinnoiman PÄMÄ – Päämäärätietoisesti uutta liiketoimintaa pohjoiseen Keski-Suomeen –hankkeen kanssa.

Ensimmäisessä infossa eläinlääkäri Tiina Eskonen kertoi monipuolisesti hevosen varsomiseen liittyvistä asioista. Tärkeä nyrkkisääntö on muistaa ”1-2-3” varsomisen edetessä. Muistisääntö tarkoittaa sitä, että 1) varsan tulisi nousta ylös tunnin kuluessa syntymästään, 2) varsan tulisi imeä kahden tunnin kuluessa syntymästään ja 3) emän jälkeiset tulisi tippua kolmen tunnin kuluessa varsomisesta. Hevonen on yleisesti hyvä ja nopea synnyttäjä ja useimmiten kaikki sujuu hyvin, mutta sitten kun on ongelmia, niin apua täytyy saada nopeasti. Päivystävän eläinlääkärin puhelinnumero on hyvä olla aina helposti saatavilla.

Toisessa infossa päästiin tutustumaan sukuasiantuntija Henrikki Halmeen johdolla kahteentoista eurooppalaiseen hevosjalostukseen liittyvään nettisivustoon, jossa kerrotaan hevosten polveutumisista, suvuista ja sivustoilla on yleensä mahdollisuus tehdä testiparituksia haluttujen yksilöiden kesken. On hienoa kuunnella asiantuntijaa, joka osaa luetella hevosten jälkeläisnäyttöjä, tunnistaa parhaita periyttäjiä ja jolla on paljon tietoa, mistä sukuyhdistelmistä tulee huippuhevosia. Henrikin mielestä, kun iltojen ratoksi lähtee tutkailemaan hevosten sukuja ja tekee testiparituksia, ilta menee kuin siivillä ja saa hyvää tietoa ja ahaa-elämyksiä.

Kolmas info pureutui hevosten ruokintaan lähestyvän laidunkauden alkaessa. Asiantuntija Elena Autio on tutkinut pitkään hevosten ruokintaa ja hyvinvointia ja hän perusti luentonsa uusiin tutkimustuloksiin. Hevosten tutkimukset ovat vielä paljon jäljessä nautaeläimistä ja esimerkiksi vitamiinien vaikutusta hevosille on tutkittu erittäin vähän. Elena korosti laidunruohon merkitystä hevosen ruokinnassa, koska se on lähinnä hevosen luonnollista ravintoa.

Viimeisenä infona oli monipuolinen hevosihmisten viranomaisilta, jossa maaseututoimenjohtaja Jari Halttunen kävi läpi eläinten pitopaikkarekisteriä. Monelle osallistujalle tuli hieman yllätyksenä, että jos pidät yhtä nauta-, lammas-, vuohi-, sika- tai hevoseläintä tuotanto-, seura- tai harrastustarkoituksessa tai pelkästään kesäajan, on sinun rekisteröidyttävä eläinten pitäjäksi ennen eläinten pidon aloittamista. Rekisteröityminen on tärkeää, jotta pystytään varmistamaan eläinten jäljitettävyys esimerkiksi mahdollisen eläintaudin puhjetessa.

Läänineläinlääkäri Terhi Simonen-Jokinen kertoi hevosten kuljettamiseen liittyvistä luvista. 1.6.2020 voimaan tuleva uusi tieliikennelaki tuo muutoksia ratsukoiden osalta. Jatkossa myös ratsukolla on muiden hevosajoneuvojen tavoin – kuten ajettaessa kärryllä tai reellä – oltava hämärän tai pimeän aikaan valaisin, eli valkoinen valo eteenpäin ja punainen valo taaksepäin.

Lopuksi oli vielä tuhti koronaan liittyvä rahoitusinfo, jossa Saarijärven yrityspalveluiden Tiina Toivonen ja Keski-Suomen Ely-keskuksen yritysasiantuntija Panu Kässi kertoivat, millaisia avustuksia yrittäjät voivat saada korona epidemian aiheuttamiin taloudellisiin vaikeuksiin. Myös hevosyritysten on mahdollista saada suoria avustuksia yrityksen omasta kotikunnasta, Ely-keskuksista tai Business Finlandin kautta.

PÄMÄ-hevostalousinfoihin osallistui 50-80 osallistujaa/ info ja tallenteita on katsottu jälkikäteen jopa yli 300 kertaa. Infojen anti oli monipuolinen, kiinnostava ja asiantunteva, joten kahden tunnin infot kuluivat hetkessä. Jos kiinnostuit aiheista, niin infojen tallenteiden linkit löytyvät www.aitomaaseutu.fi/pama -sivustolta.

Teksti ja kuvat: Hanna Kaihlajärvi, Projektipäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti