Jälleennäkemisen riemua pellon pientareella

”Ihanaa nähdä ihmisiä!” Tämä suupielet hymyyn nostattava kommentti käynnisti Lammastalouden tuotannontekijät -hankkeen Keski-Suomen nurmipienryhmän tämän kevään ensimmäisen kokoontumisen torstaina 3.6.2021. Ja kyllä, harvoin sitä on näin onnellinen siitä, että on päässyt käymään Jämsässä! Ei sillä, että Jämsässä mitään vikaa olisi, mutta onhan se nyt jotain, kun sai oikein luvan kanssa matkustaa katsomaan muita ihmisiä! Jos jotain positiivista pitää koronasta keksiä, niin sen myötä on oppinut arvostamaan tällaisia ennen niin itsestään selviä asioita, kuten yhteisiä kokoontumisia, aivan uudella tavalla.

Kahvien ja polttavimpien puheenaiheiden jälkeen siirryttiin päivän teemaan, lammastilan nurmentuotantoon. Viljelijöille kulunut kevät on ollut paikoitellen haastava. Lunta piisasi pitkään, sen jälkeen kelit jatkuivat kylminä ja sadettakin tuli paikoitellen enemmän kuin tarpeeksi. Parin lämpimän kauden myötä kasvit pöhähtivät kasvuun suunnilleen yhdessä yössä. Paikoitellen kylvöjä on pitänyt viivästyttää, koska märät pellot eivät ole kestäneet koneilla ajoa. Yhtäkkiä ollaankin tilanteessa, jossa viimeiset lohkot ovat vielä kylvämättä, mutta ensimmäiset nurmet alkavat olla jo säilörehun korjuulle valmiita. Ota tässä nyt sitten rennosti ja nauti kauniista alkukesästä…

Nykyään sääolot vaihtelevat kylmästä kuumaan tai rankkasateesta rutikuivaan. Olosuhteita ei tällainen pieni pulliainen pysty hallitsemaan, mutta omaa osaamista voi jokainen kehittää. Mitä enemmän ymmärtää maan rakennetta, sen kykyä pidättää vettä ja ravinteita, maalajien eroja tiivistymisen ehkäisyssä tai kasvien kasvun maksimoinnissa, sitä paremmin saa satonsa tuotettua ääriolosuhteista huolimatta.

Nurmipienryhmäkoulutuksien parasta antia (niiden ihmisten lisäksi) on se, että siellä sitä maata päästään havainnoimaan niin pinnalta, kuin sen alta asiantuntijan ollessa paikalla. Tämän tapaamisen pohjalta jokaiselle osallistujalle tuli selväksi miksi jokaisella olisi hyvä olla pistolapio traktorissa mukana, kuinka voidaan testata, liukeneeko maata sateiden mukana vesistöihin, kuinka kasvien juuret kerrostuvat maan alla, miksi nurmia perustaessa kannattaa käyttää eri kasvilajien sekoituksia, mutta myös eri lajikkeiden seoksia sekä paljon, paljon muuta. Mittareitakin on monia, on laidunkeppiä, satotasomittaa, typen määrääkin voidaan koneellisesti mitata, mutta harvinaisen pitkälle pärjää ihan omalla peukalolla. Pääasia on se, että sitä kasvustoa havainnoi kulkemalla pitkin lohkoja ja välillä tutkailemalla, mille maa siellä pinnan alla näyttää. Ja kyllä, pienryhmäkoulutuksessa tärkeässä roolissa ovat myös ne ihmiset. Tälläkin kertaa eräältä lohkolta paljastui uutta, kun vieraampia silmäpareja oli sitä tutkailemassa.

Kiitos kaikille innokkaille osallistujille mukana olosta. Heinäkuussa jatketaan nurmen havainnointia seuraavassa nurmipienryhmän tapaamisessa. Ja pikkuisena vinkkinä sinulle, joka ihmettelet mitä ihmettä näissä kuvissa tapahtuu: ryhmissä on vielä tilaa, tule sinäkin mukaan. Sitten tiedät.

Lammastalouden tuotannontekijät -hanke järjestää tänä kesänä vielä kaksi nurmipienryhmän koulutusta Keski-Suomessa ja kolme Etelä-Pohjanmaalla. Asiantuntijoina koulutuksissa ovat ProAgria Etelä-Pohjanmaan kasvituotannon toimialapäällikkö Erkki Vihonen sekä lammas- ja vuohiasiantuntija Sini Sillanpää. LaTu -hankkeen toimintaa voit seurata verkkosivulta aitomaaseutu.fi/latu tai hankkeen Facebook-sivujen kautta.

Aija Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti