Älyä ja maata on. Vain talous puuttuu.

Konsta Sarvela (MMM) on JAMK Biotalousinstituutin uusin vahvistus Älymaatalouden tiimiin.

Ihmisellä on tarve tehdä asioita helpommin. Tai no ainakin minulla on. Huonoin perustelu asioiden tekemiselle on ”no kun tein niin viimeksikin”.  Tällainen ajattelu jarruttaa kehitystä eikä pidä työntekoakaan järin mielenkiintoisena.  Jarruttavia tekijöitä voi olla useitakin, kuten alan huono kannattavuus, mikä voi johtaa ennakkoluuloihin uusissa investoinneissa.

Oma kokemukseni käytännöstä on osoittanut, että moni viljelijä haluaa olla edelläkävijä, mutta silti kaivataan käyttäjäkokemuksia ja käytännön kokeita uudesta teknologiasta. Tämän takia on tärkeää, että viljelijöille pystyttäisiin tarjoamaan luotettavaa ja uutta tietoa maatalouden kehityksestä.

Teknologian kehitys ei pelkästään helpota viljelijää, vaan saattaa olla tulevaisuudessa jopa edellytys maatalouden ympäristötukien saamiselle. Työvaiheiden tallentaminen ja todentaminen on helpompaa ns. ”over the air” kuin kierrellä suojavyöhykkeitä läpi. Uuden työkoneen käyttöönotossa ja käyttämisessä on aina omat haasteensa. Kausityökoneita käytetään harvoin ja uusissa traktoreissa on enemmän nappeja ja näytöltä säädettäviä ominaisuuksia, jotka täytyy muistella uudelleen talven jälkeen. Sekä kaivaa paksu ohjekirja pajan kaapista. Etelämmässä Euroopassa on olemassa yrityksiä, jotka tarjoavat älymaatalouden palveluita perinteisen urakoinnin tyyliin.

Olen nyt reilun kuukauden ajan työskennellyt asiantuntija-nimikkeellä Älymaatalouden tiimissä. Koulutukseltani olen maatalous- ja metsätieteiden maisteri. Valmistuin kesällä, pääaineena maatalousteknologia. Sitä ennen kerkesin olla vuoden tutkimusavustajana Viikissä ja opiskella täällä JAMKissa vuoden verran agrologiksi. Kotitilani on Iisalmessa ja päätuotantosuunta on luomu heinänsiemen.

Asiantuntija Konsta Sarvela, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti