Paluu kesän touhuihin ja testeihin PRIORITY-videon kautta

Kasvukausi 2021 on lopuillaan ja maatiloilla tämä on perinteisesti aika tarkastella menneen kasvukauden tapahtumia ja suunnitella jo tulevaa. Täällä Biotalouskampuksella mennyt kesä sisälsi mielenkiintoisen PRIORITY-hankkeen testiviikon 20.-24.6., johon teillä kaikilla on nyt mahdollista tutustua videotuotoksen avulla. Katso tarinallinen videotestiviikon toiminnoista (jos video ei näy, hyväksy selaimen evästeet):

Testiviikon taustana oli kytkeä jopa 5G-yhteyden sisältävä tietoliikennekupla johonkin oikean maatilan työvaiheeseen mahdollistamaan tiedonkeruu ja erilaiset vaativatkin toiminnot. Me päätimme hyödyntää älymaatalouden työkalupakkia tällä kertaa nurmen lannoitukseen ensimmäisen rehunteon jälkeen. Vakaan, nopean ja räätälöidyn tietoliikenneverkon alla pystyimme liittämään hyvin kiinnostavia ja toki osin myös vahvasti tulevaisuuteenkin suunnattuja toimintoja ihan käytännön viljelyyn. Hyödynsimme maatilan tiedonkeruussa esimerkiksi maaperäantureita, drone- ja satelliittikuvantamista, sääasemia, lämpökameroita ja navetan sisäilmamittauksia. Ja toiminnallisuuden ytimessä oli myös etäohjattava traktori ja ISOBUS-työkone tarkalla paikkakohtaisella lannoitteensäädöllä.

Videolla näkyy hyvin traktorin etäohjauksen valmistelu ja käyttö. Teknisesti tärkeää etäohjauksessa oli lyhyt viive ohjauksesta traktorin kääntymiseen. Toki traktorin etäohjaus itsessään ei varmastikaan ole työkäyttöä parantava ominaisuus kovinkaan monessa tilanteessa. Tässäkin työtehtävässä käytimme etäohjausta traktorin liikuttamiseen pellolle ja takaisin sekä poikkeustilanteissa mahdollistamaan traktorin ottamisen takaisin hallintaan. Muuten pellon lannoitus tehtiin ennalta määritettyjä automaattiohjauksen ajouria hyödyntäen. Ehkä yksi tulevaisuuden skenaario voisi olla esimerkiksi toisen traktorin hallinta toisen traktorin penkiltä käsin. Yksi kone äestämään ja toinen kylvämään jo perässä joko samalla tai naapuripellolla (mielellään ei kuitenkaan naapurin pellolla)? Toki lainsäädäntö ei kuskitonta traktoria vielä mahdollista kuin suljetulla alueella. Ja mahdollista on, etteivät nämä tulevaisuuden autonomiset työkoneet nykyisen traktorin kokoisia välttämättä olekaan.

Allekirjoittanut valmistelemassa lannoituskarttaa testailujen pohjaksi (kuva: Gilbert Ludwig)

Jos pellolla jokin työvaihe tapahtuisi etänä ohjatusti tai jopa autonomisesti, haluaisi maanviljelijä varmasti todentaa työn laadun ja jäljen. Testeissä pyrimme tekemään tätä dronen avulla. Kuvasimme pellolle levitettyjä määränsäätömattoja, jotta varmistuimme lannoitteen paikkakohtaisen levityksen toimivuudesta ja koneen säädöistä. Toisissa matoissa oli siis oikeasti enemmän lannoitetta kuin toisissa ja havainnot vastasivat ennalta suunniteltua lannoituskarttaa. Dronen avulla etsittiin myös vierasesineitä, joita etenkin talven jälkeen voi pelloilla valitettavasti olla haittaamassa työtä ja nurmipelloilla jopa vaarantamassa rehua syövien eläinten terveyttä.

Verkkoliikennekupla ei toki ole niin helppo saada paikalle kuin videon tarina näyttää. Vastaavia ratkaisuja kyllä on tilattavissa, mutta yleensä suunnattuna esimerkiksi urheilutapahtumiin tai festareille, kun tarvitaan tavallista suurempaa tietoliikennekapasiteettia. Joten yksittäiseen nurmen lannoitukseen ei kannata Digitalle vielä soittaa. Ajatuksena kupla on toki mielenkiintoinen, sillä silloin saadaan juuri tarkoituksen mukainen verkko sinne, mihin sitä tarvitsee ja juuri tietyllä hetkellä.

Hankkeen parissa yksi tärkeä päämäärämme oli myös saada muualta tulevat tietoliikenneasiantuntijat jalkautettua pellolle ja navettaan maatalouden haasteiden ja mahdollisuuksien pariin. Tarvaala ja Biotalouskampus siis myös toimii käytännössä sinä tapaamispaikkana ja kehitysalustana, jona me sitä kovasti esittelemme.

Päätoiminen tuntiopettaja Juho Pirttiniemi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti

Jätä kommentti