Luonnonvärjäysoppia teoriassa ja käytännössä

Villa Tuotteiksi -yritysryhmähankkeen yrittäjäporukka osallistui hankkeessa järjestetylle luonnonvärjäyskurssille syyskuun lopulla. Luonnonvärjäyskurssi koostui kahdesta eri päivinä järjestetystä osasta; teoriasta ja käytännöstä. Koulutuksen asiantuntijana toimi kokenut luonnonvärjäri Kirsi Mantua-Kommonen. Luonnonvärjäys valikoitui yhdeksi yritysryhmäporukan yhteiseksi koulutusaiheeksi, koska aihe kiinnosti suurinta osaa mukana olevista yrittäjistä. Osalla yrittäjistä oli aiheesta jo vahvaa aiempaa kokemusta, osalle luonnonvärjäys ei vielä ollut niin tuttua tai luonnonväreillä värjäämisestä oli jo kulunut paljon aikaa ja taitoja haluttiin päivittää ja hakea uusia vinkkejä.

Värjäyskurssin aluksi järjestettiin alkuviikosta muutaman tunnin teoriasetti luonnonvärjäyksen perusteisiin, jonka aikana yrittäjät saivat oppia värjäystekniikoista ja erilaisista luonnonväriaineista ja niiden ominaisuuksista. Teoriaosaan kuului myös puolen tunnin mittainen yrityskohtainen keskustelu kouluttajan kanssa, jonka aikana täsmennettiin yrittäjän tavoitteita luonnonvärjäyksen suhteen ja suunniteltiin jokaisen oppimistavoitteisiin sopiva oma värjäystehtävä loppuviikosta järjestettävään käytännön värjäystyöpajaan.

Padassa porisee värjäysliemi.

Kun sitten vihdoin koitti odotettu perjantai ja luonnonvärjäyskurssin toinen osa, touhukas puheensorina ja kodikas tuoksu täyttivät heti aamusta Jyväskylän Taitokeskuksen värjäysluokan, kun yrittäjät keittivät puretusliemien lisäksi erilaisia värjäysliemiä kasveista, sienistä, sipulinkuorista ja kaunoväreistä. Osa porukasta värjäsi lankaa ja raakavilloja, osa huovutti ja teki ekoprinttejä. Käytössä oli sekä lampaan- että alpakan villaa, joita yrittäjät olivat tuoneet mukanaan. Osa oli kerännyt itse kasveja väriliemiä ja ekoprinttien tekemistä varten.

Lopputuloksena eräästä padasta paljastuu upean väristä lankaa.

Kuten aina, kaikki hauska loppuu liian aikaisin ja niin kävi tämänkin koulutuspäivän kanssa. Luonnonväreillä värjääminen on kohtuu työläs ja aikaa vievä prosessi, joten yrittäjille jäi myös hieman kotiläksyjä töiden viimeistelyn parissa. Vaikka porukassa oli mukana kokeneitakin värjäreitä, pitkästä aikaa yhdessä tekeminen ja uusien tekniikoiden ja värien kokeileminen koettiin mukavaksi vaihteluksi.

Ekoprinttiin käytetään erilaisia kasveja ja sieniä, joilla saadaan kankaaseen kauniita värejä ja kuvioita.

Koulutus herätti myös ajatuksia prosessin työläydestä. Joku totesikin, että homma on liian hidasta ja työlästä, että sitä viitsisi alkaa isommassa mittakaavassa tekemään. Ja varmasti näin onkin, mikäli väriliemet keittelee itse kerätyistä kasveista ja tekee koko prosessin pieninä erinä alusta loppuun asti. Tällöin tuotteelle pitäisi saada riittävä arvonnousu, jotta tekemälleen työlle saisi myös palkan. Valmiit kaunovärit tuovat luonnonvärjäysprosessiin helpotusta ja skaalausmahdollisuuksia, mutta niidenkin käyttäminen vaatii asiaan perehtymistä.

Teksti ja kuvat projektipäällikkö Marianne Reinikka, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti

Villa tuotteiksi on Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima yritysryhmähanke. Hanketta rahoittaa Keski‐Suomen ELY‐keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Hanke toimii ajalla 1.9.2020‐31.12.2022.