Agrologin urapolku kehittämishankkeiden maailmassa

Noin kymmenen vuotta sitten oli edessäni iso elämänmuutos ja aika pohtia, mitä tekisin ”isona”. Olin toiminut maatilayrittäjänä vajaan kymmenen vuotta ja edessä oli tilakauppojen teko serkkupojan kanssa ja mietintä, mitä tekisin maatilayrittäjänä toimimisen jälkeen. Minulla oli ennestään pohjalla maatalousalan perustutkinto sekä talliyrittäjäkoulutus ja ravivalmentajan ammattitutkinto. Olin aina vahvasti suuntautunut hevospuolelle, mutta nyt oli jotenkin selvää, että ammattimaiset hevoshommat olisivat ainakin tältä erää minulta ohi. 

Halusin seuraavaksi niin sanotusti oikeisiin palkkatöihin. Olin pitkään haaveillut eläinlääkärin ammatista, mutta jonkin aikaa asiaa pohdittuani tulin lopputulokseen, että ehtisi kulua aivan liian pitkä aika ennen kuin pääsisin eläinlääkikseen sisälle ja valmistuisin eläinlääkäriksi. Totesin, että en halua myöskään heittää hukkaan kymmenvuotista käytännön työkokemustani maatalousalalta. Halusin, että voisin kääntää käytännön työkokemukseni edukseni ja mielessäni haaveilin jonkinlaisista maatalousneuvojan työtehtävistä. Niinpä päätin laittaa hakupaperit Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituuttiin Tarvaalaan. Kouluhan sijaitsi sopivasti kotikaupungissa ja vaikutti, että opinnotkin onnistuisivat joustavasti työn ohessa.

Opintojen aikana kiinnostuin vähän kaikesta ja suoritin aika reippaan määrän opintopisteitä tarjolla olevista kursseista. Halusin sivistää itseäni monen asian suhteen, koska agrologin työelämän pelikenttä on täynnä niin monipuolisia mahdollisuuksia ja työtehtäviä. Tarvaalan korkeatasoinen opetus ja mukavat, innostavat opettajat auttoivat osaltaan tiedonnälkäistä opiskelijaa tiedon ääreen.

Valmistuin vajaassa neljässä vuodessa ja pääsin heti valmistumisen jälkeen töihin. Työskentelin ensin kesän Valiolla varastotyöntekijänä. Syksyn tullen laitoin työnhakupaperit Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituuttiin, ja sainkin työpaikan Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa -koulutushankkeesta, ensin projektityöntekijänä ja myöhemmin projektiasiantuntijana. Tämän työn ohessa osallistuin hankevalmisteluihin ja pari vuotta Jamkissa työskenneltyäni sainkin vedettäväksi itse valmistelemani Lammastalouden tuotannontekijät -koulutushankkeen.

Olen nyt työskennellyt valmistumisen jälkeen Jamkissa 4,5 vuotta. Tämänhetkinen tittelini on projektipäällikkö. Työtehtäväni ovat olleet monipuolisia ja vaihtelevia. Koulutushankkeissa olen tehnyt mm. projektin johtamista, koulutusten ja tilaisuuksien valmistelua ja viestintää. Lisäksi olen toiminut koulutuksissa asiantuntijana. Olen myös päässyt mukaan Biotalousinstituutin some-viestintään ja tekemään videoita, mitä kautta videoiden tekeminen on tullut mukaan myös hankkeisiin, joissa on tuotettu erilaisia opetusvideoita.

Tähänastinen työura on antanut huikean mahdollisuuden oppia uutta ja päästä tekemään, näkemään ja kokemaan monenlaista. Maatilayrittäjien ja kotimaisen ruuantuotannon kanssa toimiminen on minulle erittäin lähellä sydäntä ja sitä olen päässyt työssäni paljon tekemään. Olen myös päässyt esimerkiksi opintomatkojen kautta tutustumaan erilaisiin maatiloihin ja maaseudun yrityksiin, myös ulkomailla.

Agrologiopintojen aikana syttynyt tiedonjano ei ole sammunut. Valmistumisen jälkeen jatkoin suoraan biotalouslogistiikkainsinööriopintoihin, joita olen päässyt jo hyödyntämään nykyisessä työssäni. Tämän lisäksi olen tietotyön vastapainoksi opiskelemassa myös valjassepäksi. Näiden suorittamisen jälkeen mielessä itää jo ajatus jatkamisesta agrologi YAMK -opintoihin jossakin vaiheessa.

Marianne Reinikka, projektipäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti