Smart AgriHub Final Event Lissabonissa: digitalisaatio, yhteistyö ja nuoret maatalouden kestävän kehityksen toteuttamisessa

SmartAgriHubs-hanke huipentui syyskuussa kolmipäiväiseen loppukongressiin Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa 26.-28.9.2022. Tapahtuma keräsi yhteensä yli 350 osallistujaa ympäri Eurooppaa. SmartAgriHubs on 20 miljoonan euron EU-hanke Horisontti 2020 -ohjelman alaisuudessa, ja se kokoaa yhteen yli 164 kumppanin konsortion Euroopan maatalouselintarvikesektorilla. Hankkeen tavoitteena on toteuttaa Euroopan maatalouden digitalisointi edistämällä maatalouden innovaatioekosysteemiä, jossa avaintekijöitä ovat huippuosaaminen, kestävyys ja menestys. SmartAgriHubs:in alaisuudessa toteutettiin Jamk Biotalousinstituutissa myös alihanke digitaalisen innovaatio hubin (DIH) palvelujen kehittämiseksi. Hanke esiteltiin aiemmin Tarvaalan tarinoita-blogissa. Hankkeen tiimistä loppukongressiin osallistuivat Hannu Haapala, Annimari Lehtomäki ja Gilbert Ludwig.

Ensimmäinen päivä oli hankkeen sisäinen, ja siinä keskityttiin niin hankkeen haasteisiin kuin myös sen saavutuksiin. Kuulimme työpaketeista, alueellisista klustereista ja DIH:eista. Oli keskustelua kapasiteetin ja ekosysteemien rakentamisesta ja digitaalisen innovaatioprosessien tukemisesta. Kongressin avauspuheen piti EU:n maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski.

Verkostoja rakentamassa

Toisena ja kolmantena päivänä pidettiin ns. synergiapäivät, jossa SmartAgriHubs-ekosysteemi avasi ovensa eurooppalaiselle maatalous- ja digi-innovaatioyhteisölle. Maatalouden digitalisoinnin haasteista ja mahdollisuuksista järjestettiin useita työpajoja ja luentoja. Mukana on useita Horisontti 2020 -hankkeita ja näyttely oli avoinna teollisuuden ja maatalousorganisaation edustajille. Ohjelmassa oli mm. plenary-puheita, monien muiden suurten maatalouden ja ruokatuotannon digitalisointiin liittyvien EU hankkeiden hissipuheita sekä yli 40 työpajaa. Synergiapäivien tarkoituksena oli tehostaa innovaattorien yhteistyötä eri puolilla Eurooppaa ja vahvistaa SmartAgriHubs-ekosysteemiä edistämällä yhteistyötä, keskustelua ja parhaiden käytäntöjen vaihtoa.

Hannu Haapala ja Annimari Lehtomäki esittelemässä, mitä Jamkissa tehdään.

Jamkin tiimille SmartAgriHubs-konferenssi oli erinomainen verkostoitumistilaisuus sekä hieno kokemus! Tiimillä oli oma esittelypiste kongressin MarketPlace:ssä, ja olimme erittäin kiireisiä verkostoituessa ja esitellessä Jamk Biotalousinstituuttia, Biotalouskampusta, Älymaatalouden soveltavaa tutkimusta ja -testiympäristöä sekä BioPaavon palveluita.

Jamkin työpajassa nuoret keskiössä

Jamk Biotalousinstituutti piti toisena synergiapäivänä myös yhden konferenssityöpajan aiheesta ”Nuorissa on tulevaisuus – myös maatalouden kestävän kehityksen toteuttamisessa”. Nuoret ovat maaseudun tulevaisuuden asiantuntijoita, osaajia, loppukäyttäjiä, viljelijöitä ja päättäjiä, ja he ovat maatalouden uusien digitaalisten työkalujen ja teknologioiden lähettiläitä. Tehtävämme on kouluttaa nuoria ihmisiä valmiiksi nykypäivän ja tulevaisuuden haasteisiin maataloudessa. Nuorten ja tulevien viljelijöiden ja maaseudun asiantuntijoiden ymmärrys älykkäiden viljelykäytäntöjen eduista sekä niiden mahdollisuuksista kasvattaa satoa, tuottoa ja tehokkuutta maataloudessa ja koko elintarvikejärjestelmässä on hyvin tärkeässä roolissa maatalouden, ja koko maaseudun digitalisaation käytäntöön viemisessä.

Gilbert Ludwig vetämässä työpajaa.

Työpajaosallistujia oli yhteensä kymmenestä eri maasta ja kävimme heidän kanssaan mielenkiintoisen keskustelun siitä, miten nuoret saadaan paremmin mukaan innovaatioprosesseihin, ja miten edistetään opiskelijoiden vuorovaikutusta yritysten kanssa uusien teknologioiden käyttöönoton ja kehittämisen nopeuttamiseksi. Näkemyksiä on monenlaisia, mutta yhdestä asiasta ollaan samaa mieltä kaikki: nuorissa todellakin on tulevaisuus!

Mitä seuraavaksi?

SAH-hanke oli erinomainen tilaisuus digitaalisen innovaatiohubin käynnistämiseen ja sen palvelujen kehittämiseen. Aikaansaadut palvelut viedään käytäntöön ja DIH-toimintaa tullaan kehittämään ja laajentamaan osaksi rakennettavaa Älybiotalouden osaamiskeskittymää.

Gilbert Ludwig, Vanhempi tutkija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti