BOOST-hanke seremoniallisesti päätökseen

Tunnustuksia ja todistuksia, kutsuvieraita tuhannen kilometrin päästä, uutiskynnyksen ylitys, painotuore julkaisu sekä valtavasti huomionosoituksia ja tapaamisia. Kaikkea tätä ja paljon muutakin mahtui varsin tunteikkaaseen BOOST-hankkeen päätökseen Vietnamissa.

päätöstilaisuudessa istuvaa yleisöä, suuri määrä ihmisiä ja eturivissä projektin keskeisiä toimijoita. Toisessa kuvassa vietnamilaisia nuoria esittämässä lainetanssia.

Joulukuun alun kaksipäiväinen päätöskonferenssi Quang Tri Teacher Training Collegessa oli valmisteltu huolella. Mittava 150 hengen kutsuvierasjoukko, mukaan lukien 50 eri opettajankoulutusyksikköä ja 40 työelämän ja hallinnon edustajaa, pääsi kuulemaan hankkeen aktiviteeteista, saavutuksista ja tulevaisuuden kehittämishaasteista. Kauimmaiset kutsuvieraat olivat saapuneet tuhannen kilometrin päästä Vietnamista ja naapurimaa Laosista.

Oppilaitoksen rehtori Mrs Huongin, paikallisen projektipäällikön, vararehtori Mr Dangin ja koko hankkeen projektipäällikön Irmeli Maunonen-Eskelisen puheenvuorot valottivat hankkeen merkitystä vietnamilaisen opettajankoulutuksen kehittämisessä. Omat puheenvuoronsa esittivät myös paikallishallinnon ja vietnamilaisten partneriyliopistojen edustajat.

tiimiJAMK ja mukana olleet toimijat saivat Vietnamissa korkealle arvostetun tunnustuksen kehittämistyöstään. Itse jaoimme todistukset sekä kehittämistyössä mukana olleille QTTTC:n johdolle että 40 opettajalle ja yli sadalle opiskelijalle, jotka osallistuivat hankkeen aktiviteettien toteuttamiseen. Tämän lisäksi tunnustuksen saivat sekä hankkeen partneriyliopistot HUCEsta ja UTEsta että mukana olleet työelämäyhteistyökumppanit Quang Trin maakunnasta.

Projektin päätös ylitti myös uutiskynnyksen: yhteistyöstä oli julkaistu lehtiartikkeli ja konferenssia kuvattiin myös televisioon. Päätöskonferenssissa julkaistiin hankkeen 350-sivuinen, 25 artikkelia käsittävä kaksikielinen julkaisu.

Ei matkaa ilman mutkia

Osa konferenssin kutsuvieraista estyi saapumasta paikalle, koska Huen lentokenttä tulvi eikä sille voinut laskeutua. Tämän kuultuamme huolestuimme itsekin jo paluumatkan onnistumisesta.

Omat ongelmamme lentojen kanssa olivat alkaneet jo Helsingistä menomatkalla. Automaatti tulosti meille lipun vaihtolennolle, jota ei ollut olemassa ja olimme vähällä myöhästyä jatkoyhteydestä.

Paluumatkalla Huen lentokentän tulviminen oli onneksi saatu aisoihin, mutta matkatoimiston meille varaamaa lentoa Vietjet Aviation -lentoyhtiölle Ho Chi Minh Cityyn ei ollutkaan olemassa. Ehtiäksemme jatkolennoille meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin ostaa uudet liput paikallisen halpalentoyhtiö VietStarin koneeseen.

Saamiemme lahjojen ja huomionosoitustaulujen määrä oli niin mittava, että paluumatkalle tuli lisäkustannuksia myös ylilastista matkatavaroissa. Mutta lopulta sekä ihmiset että lahjat saatiin lähestulkoon aikataulussa Suomeen.

Yhteistyötä suurella sydämellä

Vaikka sää oli tällä kertaa Vietnamissa harmaa, tuulinen ja sateinen, vastaanotto oli entiseen tapaan lämmin ja sydämellinen. Joulunaika näkyi sadekauden lisäksi joulukuusina ja koristeina.

Kutsuja yhteistyökumppaneiden tapaamisiin virallisen ohjelman ulkopuolella sateli jopa päällekkäin. Tapasimme myös pitkäaikaisen Suomi-Vietnam yhteistyöveteraanin, joka oli mukana ensimmäisessä kehitysyhteistyöprojektissa Suomen kanssa ja tunsi Kalevalan paremmin kuin me suomalaiset.

kuulo_kyla

Erään pitkän päivän päätteeksi UTEn yhteistyökumppanit tarjosivat meille ensimmäisen kokemuksen vietnamilaisesta höyrysaunasta ja hieronnasta. Kokovartalohierontaan sisältyi painelua ja nivelten naksauttelua. Hieronta päättyi päähierontaan tukistelulla.

Viimeisenä iltana saimme vierailla Vietvoc-projektin aikaisen yhteistyökumppanin kodissa. Vierailun emäntämme, elintarvikealan opettaja, oli aikanaan vaihdossa Suomessa ja vietnamilaisten herkkujen lisäksi saimme maistaa myös leipomotuotteita, joiden valmistamiseen ja valmistamisen opettamiseen hän oli saanut oppia Jyväskylässä.

BOOST-hankkeen päätöstä leimasi ihmisten syvä kiintymys toisiinsa ja toiveet jatkohankkeista, niin että koulutuksen kehittämistä Keski-Vietnamissa voitaisiin jatkaa luotettujen yhteistyökumppaneiden kanssa.

Mukana BOOST-projektin päätöskonferenssissa Vietnamin Dong Hassa 2.-3.12.2014 JAMKista Irmeli Maunonen-Eskelinen, Kaija Hannula ja Markku Rissanen sekä HAMKista Tauno Tertsunen.