Vietnamin BOOST-projekti on viittä vaille finaalissa ja opittu on paljon. Koulutuksellisten kehitysaskelten lisäksi projektipäällikkömme osaa nykyään piirtää ravintolatilauksensa, eläköitynyt johtaja hyödyntää oppeja uudella uralla ja paikallinen ruletti on jo vähintäänkin tuttua.

QTTTC:n opettajat starttaavat lounastauolle huolella auringolta suojattuina.
Kuva: QTTTC:n opettajat starttaavat lounastauolle huolella auringolta suojattuina.

Workshopien aikatauluruletti

Vietnam Airlinesin kone laskeutuu sunnuntaina 28.9.2014 jo tutuksi käyneelle Huen kentälle. Takana on matkantekoa Jkl – Hki – Hong Kong – Hi Chi Minh City vajaa pari vuorokautta, edessä pari-kolme tuntia tietyömaata pitkin Dong Han kaupunkiin.

QTTTC:n väestä meitä on kentällä vastassa Mr. Hai, joka aloittaa saman tien neuvottelut tulevan viikon workshopien aikatauluista. Oppilaitoksen avainhenkilöille on tullut tärkeitä kokouksia, joten suunnitellut aikataulut – ja prosessit – täytyy miettiä uusiksi.

Myöhemmin illalla, kun istumme porukalla miettimässä, miten Suomessa suunnitellut sisällöt saadaan hoidettua Dong Han aikatauluruletissa, tulee déjà vu -kokemus: muutokset sovittuihin asioihin ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Hommat tulevat joka tapauksessa aina lopulta hoidettua hyvässä yhteisymmärryksessä. Väliin tosin mahtuu paljon äänekästä ja perusteellista keskustelua, säätämistä ja nopeita käänteitä.

Ja myöhäisillat suomalainen projektiryhmä istuu miettimässä, millä tavalla ohjelmaa ja materiaaleja pitää muokata seuraavaksi päiväksi. Muokkaillen projektin ja oppilaitoksen kannalta keskeisissä kysymyksissä edetään kohti tavoitteita.

Projektikokemuksia levittämään

Työn alla on parhaillaan projektin kehittämistiimien kaksikielinen (vietnam-englanti) julkaisu projektin aikana toteutetuista pilotoinneista. Verkkopedagogiikan kehittämiseen keskittyneen tiimin artikkelit kertovat siitä, miten oppilaitoksessa on oivallettu verkon voima koko alueen kehittäjänä.

Täysin uuden asian äärellä ollaan työelämäyhteistyön kehittämiseen tähtäävien pilotointien kanssa. Luvassa on artikkeleita niin opetussuunnitelman kehittämisestä yhteistyössä työelämän kanssa kuin ensimmäisistä työssäoppimisen kokeiluista QTTTC:ssa.

Opiskelijoiden ”ICT-yritys”, jossa he ovat rakentaneet softwarea työelämäkumppanin tarpeisiin, on herättänyt jo etukäteen paljon keskustelua. Tämän tyyppiset työelämäprojektit opiskelumuotoina ovat koko Vietnamissa uutta. Oppilaitoksen ja sen kehittämisen arviointiin keskittynyt tiimi on tuottanut arviointitietoa kahden muun tiimin pilotoinneista.

Kuvateksti: Learning Caféssa ideoitiin joulukuista projektin levittämisseminaaria.
Kuva: Learning Caféssa ideoitiin joulukuista projektin levittämisseminaaria.

Vieraanvaraiset verkostot

Hikeä valuttavat workshop-päivät päättyvät lämpimiin tapaamisiin paikallisten projektikumppaneiden ja vanhojen tuttujen kanssa. Tällä kertaa tapasimme Quang Trin Peoples Committeen varajohtajan Mr. Thanin ja kansainvälisten suhteiden koordinaattorin Mr. Phuocin, jotka vierailivat Suomessa viime keväänä.

QTTTC:n hiljan eläkkeelle jäänyt johtaja Mrs. Lien kutsui meidät vasta remontoituun kotiinsa sekä uuteen työpaikkaansa, Mai Linhin yksityiseen ammattikouluun. Vietnamissa on tyypillistä, että julkisesta virasta eläköitymisen jälkeen etsitään muita töitä. Mrs. Lien oli hyvillään, että oli pystynyt siirtämään HEI-ICI-projektien antia, esimerkiksi aktivoivia opetusmenetelmiä, ammattikoulun opettajille. Näin projekteista on hyötyä välillisesti myös muille kuin päähyödynsaajalle.

Koulussa keskustelimme ammatillisen koulutuksen ja työelämän välisestä yhteistyöstä. Esimerkiksi matkailualan kehittämisen ongelmana ammattikoulun opettajat näkivät Quang Trin maakunnan yritysten puutteellisen yhteistyön ja verkostoitumisen, kuten myös alalla toimivien heikon kielitaidon.

Kieltämättä viimeksi mainittu on saanut meidätkin käyttämään piirustustaitoa, elekieltä ja epätoivoisia vietnaminkielisten sanojen lausuntayrityksiä sanakirjat kädessä. Projektipäällikkömme Irmeli osaa jo piirtää tunnistettavan puolikkaan patongin, niin että tilaus ravintolassa tuottaa toivotun tuloksen. Kaijan pantomiiminen yritys esittää höyrytettyjä kasviksia ei onnistunut niin hyvin, pöytään tuli potallinen keittoa.

Poydassa2
Kuva: Olennainen osa yhteistyötä on kuulumisten ja ajatusten vaihto vietnamilaisen vieraanvaraisuuden äärellä.

Kohti finaalia!

Viimeiset workshopit Vietnamissa ovat joulukuun alussa. Tuolloin paikalle kutsutaan myös eri tahoja tutustumaan projektin aikaansaannoksiin. Tarkoitus on levittää projektissa saatuja hyviä käytäntöjä mahdollisimman laajalle Vietnamissa – samaan tähtää myös joulukuussa ilmestyvä julkaisu. Sitä ennen on vielä edessä touhua niin Vietnamin kuin Suomenkin päässä. Mutta jo nyt alkaa olla finaalitunnelmaa ilmassa.

Mukana Vietnamissa JAMKista Irmeli Maunonen-Eskelinen, Kaija Hannula ja Tuija Rautio sekä HAMKista Martti Majuri ja Tauno Tertsunen.